Preuvenemint 2018: ’t Rommedoeke

Oudste deelnemer culinair evenement nog altijd steady-going

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 17 augustus 2018

Van 23 tot 26 augustus is het weer zo ver: dan wordt het Vrijthof omgetoverd tot een grootout door restaurant, het Preuvenemint. Meer dan twintig restaurants uit de omgeving voorzien de bezoekers vier dagen lang van mooie gerechtjes en bijpassende wijnen. In aanloop naar het culinaire feestweekend op het Vrijthof, stelt Chapeau Magazine de deelnemende restaurants voor. Vandaag de oudste nog actieve deelnemer: delicatessenzaak ’t Rommedoeke.

Met zijn 37 edities is het Preuvenemint het oudste culinaire festival van Nederland. ’t Rommedoeke was er eigenlijk al die jaren bij. ,,Als je het helemaal officieel bekijkt doen wij dit jaar voor de 36ste keer mee”, zegt eigenaar Leon Geurtjens. ,,Dat wil zeggen: als zelfstandig bedrijf. Het eerste jaar waren we er ook, maar toen bestond onze rol uitsluitend uit het afbakken van stokbroden voor de andere deelnemers.”

Delicatessenwinkel ‘ t Rommedoeke, van oudsher gevestigd in het Maastrichtse winkelcentrum Brusselsepoort (in vroeger tijden het modernste winkelcentrum Nederland) heeft tegenwoordig twee filialen in Maastricht, een in de bruisende Wycker Brugstraat en een in winkelcentrum De Leim in Heer.

Zijn er nieuwe ontwikkelingen?
Geurtjens: ,,Je kunt rustig zeggen dat we steady-going zijn. Dat geldt ook voor het Preuvenmint. Echt nieuwe ontwikkelingen zijn er dit jaar niet. In de loop der jaren hebben we wel geregeld zaken aangepast. Nog niet zo lang geleden bijvoorbeeld zijn er mooie houten Stehtisches gekomen. Zoiets is altijd leuk en onze gasten waarderen dat ook. Op het gebied van voedsel zijn we de afgelopen decennia natuurlijk wel heel erg meegegroeid met het evenement. Waar we vroeger naast een kaasplankje alleen belegde broodjes hadden – met als absolute hardloper het broodje Hawaii – hebben we van lieverlee steeds meer producten in ons aanbod opgenomen die je ook ziet in onze winkels."

Wat staat er op het menu?
Een aantal mooie wijnen, waarvan de voordeligste al verkrijgbaar is voor anderhalve lap. ’t Roemedoeke zou ’t Roemedoeke niet zijn zonder ten minste één wijn die is gemaakt door goede vriend Mathieu Hulst van de Apostelhoeve. Bij elk drankje wordt een gratis minihapje geserveerd.

Wat eten betreft is er bij ’t Rommedoeke genoeg te kiezen. Afgezien van de bekende kaasplank is er een Rommedoeke-combischotel (met onder meer serranoham, huidvleis en een aantal streekkazen), duo van croquette met parmaham en parmegiano en niet te vergeten pasta met olie, rucola, parmaham en parmegiano. Uiteraard staat ook de klasieker der klassiekers op de kaart: het broodje Hawaii, voor de luttele prijs van twee lappen.

Waarom doen jullie mee?
Eigenlijk een vreemde vraag aan iemand die er voor de 37ste keer acte de présence geeft, maar Geurtjens begrijpt haar wel: ,,Daar kan ik heel open en eerlijk over zijn. Zakelijk is het interessant omdat je simpelweg je producten wilt laten zien. Daarbij komt dat het gewoon elk jaar opnieuw verschrikkelijk leuk is om te staan, anders hadden we het geen 37 jaar volgehouden.”

Wat is het belang voor de stad en voor de regio?

,,Afgezien van de uitstraling van het evenement is om te beginnen heel leuk en gezellig. En ondanks de negatieve verhalen die je elk jaar weer hoort is er voor elk wat wils, ook voor mensen met een wat kleinere portemonnee. De regio profiteert verder natuurlijk van het feit dat elke bezoeker bijdraagt aan een aantal goede doelen. Soms wordt nog wel eens vergeten dat met de opbrengst van het Preuvenemint heel veel mooie initiatieven worden ondersteund. Dat alleen al betekent heel veel goeds. Voor Maastricht en voor de regio.”

_________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra's -> meer info <

Lees ook