Preuvenemint 2018: Bufkes

Bourgondische gezelligheid, ook voor wie niet uitgebreid wil eten

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 21 augustus 2018

Komend weekend is het weer zo ver: dan wordt het Vrijthof omgetoverd tot een groot outdoor restaurant, het Preuvenemint. Meer dan twintig restaurants uit de omgeving voorzien de bezoekers vier dagen lang van mooie gerechtjes en bijpassende wijnen. In aanloop naar het culinaire feestweekend op het Vrijthof, stelt Chapeau Magazine de deelnemende restaurants voor. Vandaag Bufkes.

Bufkes… dat is toch die keten van broodjeszaken die je vanwege de heerlijke etensgeur al naar een bourgondische warme hap doen verlangen als je er alleen maar langsloopt? ,,Klopt”, zegt John Janssen, bij ‘de lekkerste broodjeszaak van Nederland’ verantwoordelijk voor evenementen. ,,Maar Bufkes is ook al sinds heel lang niet meer weg te denken van het Preuvenemint. Als zelfstandige organisatie doen we dit jaar alweer voor de vijftiende keer mee. We zijn denk ik een leuke aanvulling op het hele culinaire gebeuren. Want laten we eerlijk zijn: lang niet iedereen komt naar het Preuvenemint om uitgebreid te tafelen. Heel veel mensen komen ook voor een drankje én natuurlijk voor de gezelligheid. En waar het gezellig is, wil een lekker broodje er vaak wel in. Wij hebben als extra voordeel dat de gast bij ons nooit lang hoeft te wachten, omdat we heel snel kunnen produceren.”

Zijn er dit jaar nieuwe ontwikkelingen?
Janssen: ,,Eigenlijk niet. We staan sinds jaar en dag op dezelfde locatie – helemaal achteraan op het plein, in de bocht, naast de biertent en vlakbij het Spaans Gouvernement (tegenwoordig Museum aan het Vrijthof red.). We hebben de kleinste stand (4 bij 4 meter), maar toch vallen we elk jaar weer op. Mensen die een rondje over het Vrijthof maken kunnen ook in letterlijk opzicht niet om ons heen, hoe ze ook hun best doen. Een verandering die ik wel zie – maar die geldt dan voor het hele evenement – is dat er steeds meer bezoekers komen die eerst thuis eten en vervolgens een gezellige avond op het Vrijthof hebben. Voor ons is dat natuurlijk mooi.”

Wat staat er op het menu?
,,Eigenlijk zo’n beetje hetzelfde als in andere jaren, al is het assortiment in de loop der tijd wel steeds verder uitgebreid. Mensen weten bij ons wat ze krijgen. Ze kunnen namelijk hetzelfde verwachten als in al onze andere zaken, en dat zijn er inmiddels 37: een heerlijk broodje op basis van Limburgse ingrediënten. Hardloper tijdens het Preuvenemint is altijd weer ons Broodje Werrem Sjink, met bourgondische beenham, gemende sla en partysaus. Maar ook het Broodje Limburger, met kruidig gehakt, sla, rauwkostsalade en mosterdspread valt altijd weer goed in de smaak. Datzelfde geldt voor ons broodje Kipkrokant en ons Broodje Gulpener Grillworst. En oh ja, dan zou ik nog bijna ons broodje gezond willen noemen, zowel vegetarisch als niet-vegetarisch.”

  

Waarom doen jullie elk jaar weer mee?
,,Mensen blijven ons op de een of andere manier met Parkstad associëren, omdat daar onze hoofdvestiging zit. Maar vergeet niet dat slager Jef van Melik ooit zijn eerste Bufkes opende in Maastricht, om precies te zijn in winkelcentrum de Brusselsepoort, waar we nog steeds te vinden zijn. Inmiddels zitten we dus op 36 andere plaatsen. Bufkes hoort gewoon bij Maastricht en dus ook bij het Preuvenemint.” 

Welke uitstraling heeft het evenement voor de stad en voor de regio?
,,Ik vertel denk ik niets nieuws as ik zeg dat het Preuvenemint een heel ‘sjiek’ evenement is, dat zich in de loop der jaren is blijven ontwikkelen. Het evenement - en daarvoor mogen we het Struyskommitee gerust dankbaar zijn – gaat heel mooi mee met zijn tijd. Elk jaar vindt er een uitgebreide evaluatie plaats en dat werk heel goed.”

_______________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

 

Lees ook