Onbedaarlijk lachen in het Aambos

Dyanne verhoogt haar endorfinespiegel met een buik vol sushi

Auteur: Dyanne Sleijpen
Vrijdag 10 augustus 2018

Zo, daar lig ik dan, op mijn yogamatje na te grinniken van wat er het laatste uur allemaal gebeurde in het Aambos in Heerlen. Een bevrijdend, energiek en voldaan gevoel. Even lekker out of the box en out of the comfortzone. En dat alles door Facebook: want wat ben ik blij dat Jennekes inspirerende aankondiging van de eerste sessie ‘Lachen in het park’ op mijn tijdlijn verscheen.

Mensen die mij goed kennen weten wat ik het liefst eet… en als ik dan toch in Heerlen moet zijn... Dit zorgde ervoor dat ik samen met goede vriendin Loes eerst mijn buik heb gevuld met overheerlijke sushi. Normaal zou ik zeggen, met een gevulde maag gaat alles beter, maar of dit achteraf een goed idee was? Gelukkig was er nog een korte wandeling richting het Aambos om alles te laten zakken.


Als we komen aanlopen, zit er op een open plek in het bos een tiental mensen op een dekentje of yogamatje in het gras. Een relaxte sfeer heerst en iedereen die vervolgens aan komt lopen wordt hartelijk welkom geheten of geknuffeld door gastvrouw en lachcoach Jenneke van Genechten. Een veelzijdige dame: ze vlogt, schrijft en coacht. Anne Jannes, fotografe voor onder meer Chapeau, is er ook. ,,Jenneke is een ontzettend goede vriendin. Ze staat altijd voor me klaar en heeft diep reikend advies. Ze laat me dingen van een andere kant bekijken en kan problemen in positieve zin benaderen. Waardoor ik het probleem zelf niet eens meer zo erg vind.”

De spanning stijgt bij de steeds groter wordende groep die zich inmiddels heeft uitgebreid tot 24 personen. Wauw! Opgetogen praten ze met elkaar over hun verwachtingen. Spannend! Wat houdt dat nu precies in zo’n lachsessie? Jenneke laat deze kans niet liggen en vertelt kort en krachtig wat we vandaag gaan doen en waarom we doen wat we doen. ,,Gewoon lekker een uurtje lachen, omdat dat heel leuk is maar ook heel gezond voor veel systeempjes in je lijf! Door te lachen verhoog je je endorfinespiegel, verban je stress hormonen en bovendien ontspant het de spieren.”

We beginnen met een eenvoudige warming-up waar je energie van krijgt: klappen met gespreide vingers en platte handpalmen. Maar dat is niet alles, we chanten erbij: Hoho, Hahaha. De eerste lachjes zijn hoorbaar en er verschijnen glimlachen op de gezichten. Daarna volgen enkele ademhalingsoefeningen, want: ‘van lachen ga je dieper ademen en dat is goed voor je’. Vooroverbuigen, uitademen, inademen. Bluhhhh, waarom aten we ook alweer sushi van te voren?”

En dan.. de ‘out of the comfortzone’-oefeningen. ,,Loop naar elkaar toe, geef elkaar een hand, lach keihard en geef elkaar een tweede hand. Dit doe je bij minimaal vijf mensen.” 

Redelijk onzeker loopt iedereen door elkaar op zoek naar een partner. De opmerking ‘Ohhh wat moeten mensen die langslopen wel niet denken, wordt gemaakt maar ook weel heel snel gedumpt. En wauw, binnen drie minuten is het ijs gebroken. Ik moet eerlijk zijn, het voelt wel nog een beetje nep, maar één ding is zeker: de eerste schaamte en onzekerheid is weg. Laat die oefeningen maar komen. Er volgen nog meer ‘idiote’ oefeningen: de milkshake-lach, de liftscene, de flos-lach en ga zo maar door. Ohhhh, wat is dit heerlijk, ik lijk wel een puber die eindelijk uit volle borst durft te zingen voor een volle klas! Vrijheid!


Vijftig minuten later liggen we op onze rug, starend naar de lucht na te genieten van de laatste lachjes. Tijd om onze ogen te sluiten en te ontspannen. We hebben onze buikspieren behoorlijk goed getraind en ook onze kaakspieren kunnen een ‘cool-down’ gebruiken. Een korte meditatie zorgt voor stilte, rust en ontspanning. Na tien minuten wegdromen landen we weer met onze gedachten in het Aambos in Heerlen. Een heerlijke geeuw en even lekker stretchen. Lachcoach Jenneke is tevreden, bedankt ons en geeft ons nog een goede raad: ‘Blijf lachen.’

Er wordt geknikt en iedereen is het er honderd procent mee eens. Wij moeten Jenneke bedanken voor een eyeopener, een uurtje voor onszelf en een uitstapje als baldadige puber. En weet je wat het toffe is? Dit was niet eenmalig! Elke maand is er een lachsessie in het Aambos in Heerlen. Dus geef een positieve boost aan je cellen en schrijf je in voor de volgende ‘Lachen in het park’.

Datum: 5 september  2018
Tijd: 19.30 uur tot +/- 20.30 uur
Kosten: 10 euro 
Leeftijd: 12 tot 80 jaar
Aanmelden: graag via het facebookevenement
Locatie: Aambos Heerlen

Fotografie: Anne Jannes Photography

_______________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

Lees ook