Culinaire aardbeving in de Voerstreek

Hoeve de Bies

Auteur: Jo Cortenraedt
Zaterdag 11 augustus 2018

De Voerstreek werd in de jaren ’80 en ’90 toeristisch gezien ontgonnen door Sjef Wanders, afkomstig uit Noorbeek. Met onder meer herberg De Swaen trok hij een nieuw publiek uit zowel België als Nederland naar dit smal stukje Vlaanderen tussen Maastricht en Luik. Hij legde de nadruk op streekproducten zoals bloedworst en forel, met daarbij vele soorten speciaalbieren.

Culinair gezien is de Voerstreek al die tijd in die sfeer blijven steken, hoewel er ook enkele zaken zijn waar de menukaart meer te bieden heeft, zoals in het klassieke huis Hof de Draek en hotel-restaurant De Kommel.

Maar pas nu lijkt het nieuwe culinaire tijdperk ook in Voeren te zijn doorgedrongen met de komst van twee jongen gasten die hun sporen jarenlang verdiend hebben in het bekende tweesterren-restaurant Beluga in Maastricht.

Sous-chef Maurice Huynen, zoon van Bèr Huynen die in landbouwmachines doet in Margraten, vond het tijd om op zichzelf te beginnen en kocht de leegstaande Hoeve de Bies, waar voorheen ook horeca had ingezeten. De door de wol geverfde Peterhans van Harinxma ging met hem mee.

Alleerst knapten ze de oude boerderij op met onder meer een nieuwe en half open keuken.

De muren werden wit, het interieur wat hipper, maar de sfeer van een boerenstal is niet aangetast.

Sinds enige dagen is Hoeve de Bies (2.0) opengegaan en we hebben er al geproefd. Conclusie: een kleine culinaire aardbeving in de Voerstreek. Geen bloedworst op de kaart maar een overheerlijke kreeftensoep, een steak bearnaise met een échte bearnaise-saus, een mooi vers stukje zeeduivel en nog zo van die smakelijke zaken. Smullen. Voeg daarbij de toch al best uitgebreide wijnkaart, met prachtige wijnen uit vooral Frankrijk, met daarnaast ook Italië en Duitsland, en we komen in deze streek meteen op een ander niveau.

En dat terwijl het decor toch op iedereen is gericht, dat wil zeggen dat je ook met je wandelkleding kunt binnenlopen en anders op het terras wel iets kunt eten en drinken.

Leermeester Hans van Wolde is al komen proeven, die gunt ‘zijn’ jongens wel wat en Voeren is niet meteen een concurrent voor Maastricht.

De eerste nieuwsgierigen, niet de eerste de besten, zagen we al vanuit Zuid-Limburg binnenlopen. Het gerucht verspreidt zich snel. Moderne gastronomie in Voeren, een nieuwe episode in een prachtige streek.

Foto: Peterhans van Harinxma en Maurice Huynen (vlnr)  

Lees ook

Ontvang nu wekelijks een update over het goede leven in Limburg NL/BE.

Meld je nu aan!

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram