Heerlen tussen de wereldsteden

Doet Tom Dumoulin de oude glorie van de profronde Heerlen herleven?

Auteur: Raymond Kerckhoffs
Woensdag 1 augustus 2018

Of het nu Shanghai, Bangkok, Melbourne, Dubai, Montreal, Guangxi, Medellin, Tokyo of Adelaide is, elk van deze wereldsteden is de afgelopen jaren gestart met de organisatie van een wielerkoers. Niets is te gek om de helden van de Tour de France naar de andere kant van de wereld te laten vliegen. Vliegtuigen worden gecharterd of een half peloton wordt businessclass ingevlogen. Het beroemde en peperdure hotel Château de Frontenac in de Canadese stad Quebec, waar in 1943 D-Day werd gepland, wordt bijna helemaal afgehuurd om alle renners te herbergen. Alleen al het criterium in Saitama, een buitenstad van Tokyo, werkt met een budget van vier miljoen euro.

De tijd dat wielrennen een Europese aangelegenheid van een zestal landen was, ligt ver achter ons. Ook de wielersport heeft zich dankzij de mondialisering verder kunnen professionaliseren. Tegenwoordig komt iedere profwielrenner aan zo’n vijf intercontinentale vluchten in een seizoen.
Op die wereldwijde wielerkalender heeft Heerlen een unieke plaats. De vrijdagavond na de Tour de France staat al decennialang gereserveerd voor de stad in de Oostelijke Mijnstreek. Talrijke andere steden azen al jaren op deze datum, maar in de wielersport wordt de kalender gelukkig nog altijd vrijwel geheel op traditionele gronden samengesteld.

Voor mij is Heerlen mijn thuishaven. Ik heb op het Sintermeertencollege op school gezeten, vier nog altijd carnaval bij de Winkbülle in Heële en zie steevast talrijke jeugdvrienden op het Bekkerveldfestival. Ook de wielerronde is zo’n evenement waar je elk jaar opnieuw spontaan oude bekenden tegenkomt.

Omdat ik als verslaggever het hele jaar achter het peloton aanvlieg en zo, in een kleine dertig jaar tijd, al heel veel uithoeken van de wereld heb gezien, weet ik ook hoe bijzonder het is dat Heerlen jaarlijks een aantal Tourhelden aan de start heeft. Oké, het is niet meer zo als vroeger, toen je de gele trui op de Bongerd langs zag flitsen, maar altijd zijn er wel een aantal ritwinnaars uit ‘La Grande Boucle’ present.

In tegenstelling tot de meeste criteriums heft Heerlen geen entree. Ga je naar Stiphout of naar Chaam, dan ben je al snel een paar tientjes kwijt om een plekje langs het parcours te veroveren. Van de renners hoor ik altijd dat Heerlen voor hen vanwege een bijzonder criterium is, juist vanwege het grote aantal bezoekers. Ook zij kicken er nog altijd op om door een corridor van mensen en geluid te kunnen rijden. En zelfs na alle ervaringen in de Tour vinden zij de passage langs het Pancratiusplein erg bijzonder.

De laatste jaren ontdek ik echter dat ook in Heerlen de toeschouwersaantallen enigszins dalen. Verder zie je dat het deelnemersveld wat minder wordt, wat natuurlijk te maken heeft met het sponsorgeld dat de organisatie weet binnen te halen.

De profronde Heerlen krijgt steeds meer concurrentie door de groei van het aantal evenementen in de regio, waar elk jaar meer festivals en dergelijke worden georganiseerd. Zo zal ook de profronde moeten werken aan een steeds vernieuwend gezicht voor haar publiek. Zelf sta ik er nog altijd van versteld dat rondom het Pancratiusplein na afloop eigenlijk niemand weet wie er gewonnen heeft. Eigenlijk zou je hier een tweede podium moeten bouwen waar de renners voor de start worden voorgesteld en na afloop ook nog een extra huldiging (met vuurwerk!) voor de eerste drie renners plaatsvindt.

Het doet me in elk geval deugd dat ik van de organisatie heb begrepen dat ze er de komende jaren alles aan gaan doen om Tom Dumoulin aan de start te krijgen. Met de Maastrichtenaar heeft Nederland eindelijk weer eens een mondiale topper. En die hoort in de regio voor eigen publiek ook zijn podia te krijgen. Het zou mooi zijn als met Dumoulin ook voor de profronde Heerlen weer de oude gloriejaren gaan herleven. Het liefst zien we Dumoulin in een geel truitje zegevieren bij de stadsschouwburg. Wedden dat dan vrijwel iedereen op het Pancratiusplein weet wie er heeft gewonnen?

_______________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra's -> meer info <

Lees ook