De Mijlpaal bij de ‘Nacht van het Zoute’

Galerij uit Heusden-Zolder brengt zes Limburgse kunstenaars naar Knokke

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Woensdag 8 augustus 2018

‘De Nacht van het Zoute’ in Knokke is de chicste braderie van Vlaanderen. En dat in de meest exclusieve buurt van de stad die op zichzelf al vaak als exclusief bestempeld wordt. Het jaarlijkse evenement gaat samen met modeshows en live-sessies. Alle kunstgaleries ontvangen je bij een goed glas bubbels.

Eén van de blikvangers is Galerij De Mijlpaal uit Heusden-Zolder. Sinds vijf jaar heeft zaakvoerder Lut Maris ook een vaste pied-à-terre op de Zeedijk in Knokke-Heist. Onder de noemer ‘Botanical Stills 2’ brengt ze een zeer frisse en zonnige, eerder organische tentoonstelling aan de kust. Waarbij de natuur motief wordt om gevoel uit te drukken. Perfect voor een zomer aan zee!
Wie goed kijkt, ontdekt best wat kritische hints, die de kunstenaars in hun werk binnensmokkelen. Naast bekende namen als Nick Ervinck en Jan Fabre, brengt Maris maar liefst zes Limburgers naar West-Vlaanderen. Zo valt meteen het gigantische betonnen hoofd van Frits Jeuris voor de ingang van de galerij op. Het is moeilijk naast deze kolos te kijken, die dan ook meteen dé blikvanger van de dijk is.

Een andere ‘eye-catcher’ vind je in de vitrine: een oude platenspeler met bloemstuk onder stolp door Ick Reuvis. Bart Lens kreeg onlangs de Lifetime Achievement Award Henry van de Velde. Hij brengt twee exclusieve werken voor ‘De Mijlpaal’. Handmade juwelen van Iris Mondelaers vragen om ontdekt te worden in de muurkasten. Zeer effectvol zijn de gelaagde panoramische schilderijen van Stefan Peters.  
 
Joke Raes presenteert er in première haar fragiel keramisch werk, dat nog maar pas tot stand kwam in het Keramisch Centrum in Maastricht. En Kristof Vrancken toont opmerkelijk fotowerk. Verder is er kunst van Filip Vervaet, Jonas Vansteenkiste, Louise Mertens, Stephanie Leblon en Stijn Cole.

Kunstgalerij De Mijlpaal, Zeedijk 816, 8300 Knokke-Zoute is in augustus elke dag geopend van 14 uur tot 18 uur; in september alleen op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 uur tot 18 uur. www.demijlpaal.com

_________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra's -> meer info <

Lees ook