De foute knieën van Chieftain Theo Bovens

Stamhoofd uit Maastricht krijgt tijdelijk de macht over de stad Bilzen

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Woensdag 22 augustus 2018

In Alden Biesen bij Bilzen vindt op 7, 8 en 9 september de 33e editie van het Schots Weekend plaats.  Naast folkmuziek en Highlandgames, staan er dan Europese Drum Major en Pipebandcompetities op het programma. Elk jaar wordt de organisatie gedragen door een Chieftain. Dat is het stamhoofd, verkozen op basis van zijn vaardigheden.

Dit keer krijgt gouverneur van Nederlands Limburg Theo Bovens de titel van Chieftain. Samen met de organisatie moet hij voor een vlot verloop van de competities zorgen en een oogje in het zeil houden bij het verloop van de rest van het weekend. Daarnaast krijgt hij van burgemeester Frieda Brepoels de macht over de stad Bilzen.

Om hem alvast in de sfeer te laten komen overhandigde Pieter Jans van Scottish Weekend op het gouvernement in Maastricht gisteren een kilt aan de Commissaris van de Koningin. Van Frieda Brepoels kreeg hij de burgemeesterssjerp. 

      

De keuze voor Theo Bovens als ‘stamhoofd’ is niet toevallig. Niet alleen is hij een echte ‘Schot-o-fiel’, ook was Bovens al eens te gast bij de games op Fort William in de Schotse hooglanden. Bovendien getuigt het van Frieda Brepoels van gezond politiek inzicht, zou je kunnen zeggen. Vlak voor de verkiezingen in België draag je als burgemeester beter de macht over aan een buitenlander, weliswaar een van net over de grens, maar je deelt de sjerp niet met een ander Belgisch politicus. Dat zou immers voor flink wat polemiek zorgen.

Wat de kilt van de gouverneur betreft,  is het niet duidelijk of Theo Bovens in de voetsporen van de andere Chieftains zal treden en de kilt effectief zal dragen. ,,Enerzijds heb ik daar de juiste knieën niet voor”, knipoogde Bovens, ,,anderzijds wordt de kilt hier gedragen door de Kachelpiepers, het garderegiment van de stadsprins met carnaval.  En dus zou men kunnen interpreteren dat ik al met de Vastenavond ben begonnen”, grapte Bovens nog. 

Wel beloofde hij plechtig geen misbruik te maken van de macht die hem is toebedeeld. Bovens tot slot: ,,Ik hoop dat er niet veel Hollanders, dan wel Nederlanders de weg naar Bilzen vinden. Want als er iets is dat Hollanders en Schotten gemeen hebben, dan is het hun gierigheid en dat zou de opbrengst van het hele gebeuren niet echt ten goede komen”, grapte hij. Waarna de machtsoverdracht bekrachtigd wordt met – hoe kan ook het anders – een goed glas single malt whisky!”

Kijk voor meer informatie en het programma op: www.schotsweekend.be

Foto’s: Jempi Welkenhuyzen
_______________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <Lees ook