Beerkompanie door Alfa Bier op Parkstad Culinair

Huisgebrouwen bier en Limburgse pot met streekgerechten en veel bier

Auteur: Demy Janssen
Woensdag 29 augustus 2018

Op het Pancratiusplein in Heerlen wordt tijdens het tweede weekend van september weer het bekende culinair event Parkstad Culinair gehouden. Met uitzicht op twee van de meest iconische landmarks van Heerlen, geniet je tijdens op 6, 7, 8 en 9 september van de veelzijdigheid en vele mogelijkheden van een tiental horecazaken uit Parkstad Limburg. In aanloop naar Parkstad Culinair stelt Chapeau Magazine de deelnemende restaurants een voor een aan jullie voor. Vandaag de Beerkompanie.

,,Mensen van alle leeftijden en uit alle windrichtingen samenbrengen, zodat zij samen van bier kunnen genieten.” Dat was de gedachte die Harry Meens, CEO van Alfa, had toen hij zes jaar geleden in Heerlen de deuren van de Beerkompanie opende. In dit gezellige, authentiek Limburgse, café staat bier centraal. Bier op alle manieren die je maar kunt bedenken. ,,Bier maakt immers alles veel leuker, toch?’’

Beerkompanie
In het monumentale pand naast de Pancratiuskerk in Heerlen ligt de Beerkompanie, een horecaonderneming van Alfa. Hier wordt op grote schaal ingezet op het overbrengen van de beleving van bier. Een bijzondere beleving die ze bij de Beerkompanie op hun eigen manier over het voetlicht brengen. Zo kun je er behalve voor bieren ook terecht voor Limburgse gerechten met een moderne twist. In veel van deze gerechten is bier verwerkt: van stoofpotjes met bier tot een chutney, soep, bierborstelbrood, boter en saus.

Aan de taptafel bij de Beerkompanie kunnen gasten hun eigen biertje tappen tijdens het eten.

Bij Alfa worden geen speciaalbieren gebrouwen: het Limburgse familiebedrijf staat bekend om zijn Edel Pils, dat naar eigen zeggen op zijn eigen manier een ‘erg speciaal bier’ is. Omdat er bij de Beerkompanie wel vraag is naar speciaalbieren, is de zaak uitgerust met een eigen huisbrouwerijtje. Hier worden wel eigen specialbieren gebrouwen, die alleen bij de Beerkompanie op de tap te krijgen zijn.

Uitbreiding
Toen Beerkompanie zes jaar geleden opgestart werd, was het voor Alfa van groot belang dat deze op een a-locatie terecht zou komen. In welke Limburgse stad dat zou zijn, was van minder groot belang. In Heerlen deed zich op dat moment net een mogelijkheid met pand op a-locatie voor. ,,Dat wil echter niet zeggen dat wij in de toekomst niet ook te vinden zullen zijn in andere, grotere, Limburgse steden’’, vertelt Michelle Meens. Op dit moment wordt er bij Alfa had gewerkt aan de realisatie van de Alfa Brasserie in Thull, direct tegenover de brouwerij. In een spiksplinternieuw gebouw kunnen bierliefhebbers vanaf het voorjaar van 2019 terecht om de bieren van Alfa en met Alfa-bier bereidde gerechten te proeven!

Parkstad Culinair
Alfa is al sinds de eerste editie van Parkstad Culinair goed vertegenwoordigd op het culinaire evenement: er wordt namelijk Alfa bier geschonken en de Beerkompanie staat jaarlijks met een stand op het evenement. ,,Parkstad Culinair is de uitgelezen kans om te laten zien wat we in huis hebben en we staan eigenlijk pal voor onze eigen voordeur.’’

Tijdens Parkstad Culinair kun je bij de Beerkompanie terecht voor diverse gerechten waarin bier verwerkt is. Zo staat de crostini van bierborstelbrood, het strokalf uit Schinnen, gelletje van bierstroop, bierplankje met het gehaktboord van Oma Wies en de traditionele garnalencocktail op de kaart. Gewoon pils wordt er dit weekend niet geserveerd in de stand van de Beerkompanie, wel kun je er terecht voor het Marcus Julius bier: een blondbiertje dat de Beerkompanie vorig jaar speciaal voor Parkstad Culinair heeft gebrouwen en deze editie vernieuwd te krijgen is.  

      

________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra's -> meer info <


Lees ook