Muziek op je trouwdag: nobody said it was easy!

Dyanne komt als zangeres vaak voor bijzondere verrassingen te staan

Auteur: Dyanne Sleijpen
Vrijdag 13 juli 2018

De telefoon gaat… ,,Hallo, wij zijn via via bij je terecht gekomen. We zijn gecharmeerd van je website en willen graag dat jij ons huwelijk komt opluisteren.” Top! Het is heerlijk om te horen dat bruidsparen zoveel vertrouwen in je hebben dat ze je vragen een bijdrage te leveren aan de mooiste dag van hun leven. ,,We hebben bijna alles geregeld, we moeten alleen nog wat kleine dingetjes, zoals de muziek”, klinkt het aan de andere kant van de lijn. Ik lach vriendelijk en laat het aanstaand bruidspaar weten dat ik graag help, maar dat ze zich misschien wel vergissen in de grootte van dit ‘kleine dingetje’. Als ik zoiets zeg wordt vaak gereageerd met ‘Aaahh, dat komt wel goed, want wij houden ontzettend veel van muziek’. Dus wordt er een gesprek gepland. Ook stuur ik het paar een checklist. Deze vormt de leidraad voor het gesprek, zodat koppels alvast over een aantal punten kunnen nadenken.In mijn Twingootje (ja, daar past echt alles in!) rijd ik naar mijn afspraak met het bruidspaar. Nee, niet bij mij thuis, want om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de behoeftes van een bruidspaar is het belangrijk wat meer over ze te weten. En hoe kan dat beter dan door te zien waar ze leven? De ene woont bijvoorbeeld in een klein flatje, knus, met hond; de ander in een grote villa, modern, gestructureerd met drie kinderen. Fijn meegenomen, want zo kun je direct kennismaken met deze schatjes; ook voor hen wordt het immers een spannende dag!  

Na de vraag hoe ze elkaar ten huwelijk hebben gevraagd (gewoon omdat ik nieuwsgierig ben en dit vaak hilarische verhalen zijn) starten we met hetgeen waarvoor ik ben gekomen. Dit deel van het gesprek start meestal met een diepe zucht. ‘Pfoeh, het is echt veel moeilijker dan ik dacht.’ En dat is ook zo! Maar wat maakt het nu zo moeilijk? In enkele punten leg ik het je uit.

‘Song from the heart’
Het is belangrijk dat de toekomstige echtelieden nummers uitzoeken die bij hen passen. Ik bemoei me hier zo weinig mogelijk mee. Wel heb ik een repertoirelijst die voor de nodige inspiratie zorgt. Waar bruidsparen vaak vertwijfeld door raken is de mening van anderen:  ‘Mijn moeder vindt dit zo'n mooi nummer, maar ik eigenlijk totaal niet.’ Als ik zoiets hoor heb ik eigenlijk maar één tip:  jullie trouwen, niet je ouders of wie dan ook! Kies songs die bij jullie passen.

Maar soms ligt het niet zo eenvoudig. Het zingen van popliedjes bijvoorbeeld is in 2018 in bepaalde kringen helaas nog steeds niet altijd even vanzelfsprekend. Zo bestaan er nog steeds pastoors die songs als The rose, Angel by my side en Mag ik dan bij jou helaas niet kerkelijk genoeg vinden, omdat God niet of niet nadrukkelijk genoeg vernoemd wordt. Maar gelukkig zijn we creatief. We zoeken naar oplossingen en tadaaa Mag ik dan bij U,  mag gelukkig wel. Zo zie je maar dat niets onmogelijk is!‘Nobody said it was easy!’
Een lijstje met mooie nummers wordt samengesteld. Top, dat is een goed begin.
Tijdens een van mijn eerste huwelijken heb ik het nummer ‘The scientist’ van Coldplay gezongen. Een prachtig lied met de volgende tekst: ‘Nobody said it was easy, It's such a shame for us to part. Haha, waarschijnlijk denk je nu: ‘Ohhhhnooo!!’ Wees gerust: het bruidspaar is nog steeds bij elkaar. Gelukkig ook maar. Stel je voor! Dan zou ik mij toch behoorlijk schuldig voelen. Je raadt het al, sindsdien laat ik de bruidsparen goed naar de teksten luisteren voordat ze keuzes maken! ‘Love don’t cost a thing’
Tja, net zoals de bloemist, de locatie en de catering kost live muziek geld. Bedenk van tevoren wat je wilt en welke mogelijkheden er zijn. De meeste zangers/zangeressen hebben een mooie folder met keuzemogelijkheden. Wil jij eigen gitaarbegeleiding of een combo of misschien wel een hele band? Wil je een nummer uit hun repertoire? Of kies je nummers die daar niet in staan en die de muzikant eerst moet instuderen? Of wil je iets wat ze eigenlijk niet aanbieden? Daar staan de meeste muzikanten wel voor open, maar bedenk (wel)  dat hier vaak meerkosten bij komen. Dat is eigenlijk ook logisch toch? In de winkel zeg je ook niet: ,,Doe mij die galajurk (400 euro) voor de prijs van dat zomerjurkje (150 euro).”‘More than words’
Liedjes geven het bruidspaar en de gasten de ruimte naar hun eigen gedachten te luisteren en te voelen wat ze voelen. Daardoor ontsnappen er tijdens dit soort momenten vaak traantjes. Tranen van geluk, maar ook van verdriet. Van geluk omdat een stel man en vrouw mag worden. Maar ook van verdriet omdat belangrijke mensen tijdens deze bijzondere momenten gemist worden. En ja, het is echt zo: als je als muzikant mensen in de kerk een traantje ziet laten, dan weet je het zeker: ‘mission accomplished’. Maar… daarvoor moet het praatje van de ceremoniemeester of de pastoor nauw aansluiten op de liedjes. Zorg dus dat de volgorde bij zowel de voorganger als de muzikant bekend is. Nu hoor ik je al denken: ‘Dat is toch vanzelfsprekend?” Maar dat is niet altijd zo hoor! Voorkom dus dat er tijdens het aanbidden van Maria ‘Laten we proosten’ klinkt en stuur het programma of het kerkboekje tijdig door.

En zeg nu eerlijk! Wie wil nu niet bijdragen aan een van de mooiste en onvergetelijke dagen van iemands leven? Dus, ga jij binnenkort trouwen? Of ken jij iemand die dat van plan is? Zorg dan dat de muziek en natuurlijk ook alle andere ‘kleine dingetjes’ tot in de puntjes verzorgd zijn.  Een onvergetelijke dag gewenst! 

Fotografie: Huib Vintges en Nikki Huijnen

Lees ook