Iedereen doet het: dagdromen!

Dyanne maakt haar hoofd leeg en stapt even uit de realiteit

Auteur: Dyanne Sleijpen
Vrijdag 27 juli 2018

Dagdromen. Het wordt vaak beschouwd als iets negatiefs. Denk maar eens terug aan toen je een jaar of 6 was en je je eerste woordjes oefende. Lijfelijk was je in de klas aanwezig, maar toen de juf je naam riep, bleek je toch met je gedachten ergens anders te zitten. Met rode blosjes van schaamte ging je weer aan het werk: shit, je dagdroomde.

Maar is het niet heerlijk? Even wegdromen, ontsnappen uit de realiteit, fantaseren over hoe het zou zijn of hoe het zou kunnen worden? Ik doe het maar al te graag en met mij gelukkig nog veel meer mensen. In het bijzonder Audrey Apers (danseres) en Tim Scheffer (designer). Ze noemen zichzelf ook wel de ‘daydreaming activistengroep’. Een beweging van verschillende artiesten die ruimte zoekt om dagdromen te ontdekken, te beleven en te stimuleren. ,,Recent wetenschappelijk onderzoek beschrijft dagdromen als een vitale functie van de psyche”, citeren ze. ,,Een bron van creativiteit en een arena voor het repeteren van sociale vaardigheden. Het kan zelfs de ruggengraat van ons bewustzijn zijn. Misschien hebben we allemaal meer tijd nodig om onze gedachten te laten afdwalen.” (Josie Glausiusz)

De daydream activisten zorgen op een hele bijzondere manier voor deze tijd en ruimte: door een verplaatsbare ruimte met een ongebruikelijke, maar prachtige vorm te creëren. Een plek zonder historie en herinneringen, zodat iedereen met een leeg hoofd kan deelnemen aan deze bijzondere ervaring. Deze ga je tegemoet zodra je - één voor één - via een schuifdeur en een opstapje de ruimte betreedt. Even weg uit de realiteit. Je ziet een hal, een tunnel, een intieme ruimte met in het midden een bredere ruimte. Enkele mensen lopen door die ruimte. Een dame, die eerst publiek lijkt, zoekt de interactie. Ze praat niet maar speelt met elementen als geluid, licht en het lichaam. Zo beweegt ze sierlijk over en met grote objecten in de ruimte tijdens een dagdroom over lucht en… Nee, meer verklap ik niet. Maar qua uitstraling en uiterlijk verandert ze met elke dagdroom mee. Na enige tijd verlaat ik de ruimte weer via de gang die volgt op de iets grotere ruimte. Ik zet een stap buiten en ben weer terug in de realiteit. Ik voel me licht, rustig en geïnspireerd.

 

Na deze beleving praat ik even na met de makers. Ik ben benieuwd hoe andere mensen deze beleving ervaren. Voelen ze hetzelfde als ik? Het antwoord is duidelijk: ,,Nee, we willen mensen heel even uit de realiteit halen en een kort moment van dagdromen laten ervaren. Deze dagdromen zijn elke keer anders, waardoor ook een ander gevoel ontstaat. Dit betekent dus ook dat je na één bezoek lang niet alles hebt gezien! Als mensen na de ervaring de droomruimte verlaten en in de realiteit komen, denken ze terug aan wat ze net ervaren hebben. Voor de een is dit verwarrend of surreëel, voor de ander grappig of spannend.”

Nieuwsgierig? Begrijpelijk! Zorg dat je deze beleving zelf ervaart door ‘Day Dream Space’ te bezoeken tijdens het Zomerparkfeest in Venlo (9 t/m 12 augustus) of Cultura Nova Heerlen (25 augustus t/m 2 september). Meer informatie vind je via Facebook of Instagram.

______________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

Lees ook