Hora est voor dr. Joost van den Akker

VVD-gedeputeerde promoveert op de kracht van referenda in Europees verband

Auteur: Maarten van Laarhoven
Woensdag 4 juli 2018

Het zijn zware maanden geweest voor de Limburgse VVD-politicus Joost van den Akker. In april dit jaar werd hij benoemd tot gedeputeerde voor Economie en Kennisinfrastructuur als opvolger van de doorgewinterde provinciebestuurder Twan Beurskens, wat onder meer betekent dat hij zich ook de komende tijd nog heel wat zware dossiers eigen moet zien te maken. En alsof het allemaal niets is stond hij vanmiddag fris en vrolijk in de Prof. dr. G. Berkhoffzaal van de Universiteit Twente voor de verdediging van het proefschrift waaraan hij de afgelopen jaren heeft gewerkt. Die verdediging verliep succesvol, waardoor de deputé voortaan door het leven gaat als dr. Joost van den Akker.

Het promotieonderzoek van Europa-deskundige Van den Akker, getiteld Ruling the Referendum? European Integration Challenged by Direct Democracy, is uiterst actueel. In zijn dissertatie legt Van den Akker uit wat politieke actoren drijft om EU-gerelateerde referenda te houden – zoals in Nederland over het associatieverdrag met de Oekraïne, in het Verenigd Koninkrijk over de Brexit en in Griekenland over de schuldenproblematiek. Bovendien gaat Van den Akker in op de vraag hoe regeringen omgaan met onwelgevallige referendum-uitslagen. Op deze manier draagt het onderzoek bij aan de strategieën die regeringen kunnen toepassen om een referendum te winnen en hoe om te gaan met een nederlaag.

Van de 61 EU-gerelateerde referenda werden er 46 gewonnen door de regering. Dit laat zien dat regeringen in het algemeen redelijk succesvol zijn gebleken om steun van de bevolking voor hun EU-beleid te verwerven. In zijn onderzoek zet Van den Akker onder meer uiteen hoe regeringen bij EU-gerelateerde referenda succesvol kunnen zijn wanneer zij rekening houden met de timing en omstandigheden waarin eerdere vergelijkbare referenda werden gewonnen.

Joost van den Akker (1984) behaalde een master’s degree in Analysing Europe/Europastudien aan de Universiteit Maastricht/RWTH Aachen en een master’s degree in European Law School aan de Universiteit Maastricht. In 2012 begon hij zijn promotieonderzoek onder begeleiding van Prof. Dr. Kees Aarts, Dr. Henk van der Kolk en Dr. Eric van de Luijtgaarden. In 2015 ontving hij uit handen van toenmalig minister Bussemaker een NWO-promotiebeurs ter ondersteuning van zijn onderzoek.

Voordat hij aantrad als gedeputeerde was Van den Akker werkzaam als docent European Studies en onderzoeker aan de Zuyd Hogeschool in Maastricht. In 2008 werkte hij als trainee in Den Haag bij het informatiebureau van het Europees Parlement.

In 2017 leverde Van den Akker een bijdrage aan de studie Referendums on EU matters in opdracht van het Europees Parlement op verzoek van de Commissie voor Constitutionele Zaken: The Netherlands: The Dutch EU referendums on the Constitutional Treaty (2005) and the EU-Ukraine Association Agreement (2016). In opdracht van de gemeente Maastricht schreef hij in 2006-2007 het jubileumboek Maastricht het verdrag ter gelegenheid van de vijftienjarige verjaardag van het Verdrag van Maastricht.

Fotografie: Elroy van Sloten /Foto Charles Kuiper

Lees ook