Black & Bianco wil wijn toegankelijker maken

Eigentijds merk haakt in op het zwart-witdenken in de wijnmarkt

Auteur: Demy Janssen
Dinsdag 31 juli 2018

De beginnende wijndrinker op een leuke manier kennis laten maken met wijnen en de ‘wijncultuur’ zoals we die toen kenden veranderen. Dat is wat de destijds 23-jarige Jesse Vermeer voor ogen had toen hij in 2013 zijn nieuwe wijnmerk Black & Bianco op de markt bracht.. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en heeft Jesse – inmiddels samen met zijn compagnon – een grote stap gemaakt in het realiseren van zijn doel. De wijncultuur is niet meer zoals hij was en wijncocktails zijn, vooral in de Randstad, een groot succes onder jongeren. Chapeau Magazine sprak Jesse Vermeer over Black & Bianco, vernieuwingen en ambities.

Over Black & Bianco
,,In mei 2013 kwam ik, na een aanloop van tien maanden, met Black & Bianco op de markt. Het label droeg toen twee stille wijnen – een witte wijn en een rosé –, limonsecco (een wijncocktail die bestaat uit limoncello en prosecco) en Spritz. Het basisidee van Black & Bianco was het vernieuwen van de wijncultuur die er toen heerste in Nederland, zowel in uitstraling als product. Deze wijnen werden – en worden overigens nog steeds – in helemaal witte of zwarte flessen gebotteld. Behalve hun kleur zijn deze flessen ook uniek van vorm. Destijds was dat erg vernieuwend.”
,,Na onze start ben ik van deur tot deur gegaan om mijn product te promoten. Zo ben ik in aanraking gekomen met belangrijke klantcontacten en leveranciers. Inmiddels staan we op de wijnkaart van veel restaurants, zijn onze wijncocktails verkrijgbaar bij Albert Heijn en via Wijnvoordeel.nl en zijn we te vinden op een grote diversiteit aan evenementen. Zo ook op de BBB en de evenementen van de Bijenkorf in Maastricht.”

Van waar de grote ambitie om de wijncultuur te vernieuwen?
Vijf jaar geleden was de wijncultuur nog erg conventioneel – wijnen werden in hokjes geplaatst. Mensen gingen overstag bij het horen van hun favoriete druivenras, maar vergaten dat herkomst van wijnen ook een grote invloed heeft op de smaak. Zo is een chardonnay uit Frankrijk een totaal andere wijn dan een chardonnay uit Italië. Toch bestellen veel mensen klakkeloos een chardonnay, dat is dan immers hun favoriete wijn. Maar chardonnay is geen merk, het verschil tussen de ene chardonnay en de andere kennen ze helemaal niet. Een groot deel van de Nederlanders heeft dus eigenlijk geen idee wat er op de wijnkaart staat of in het wijnschap ligt. Dat is natuurlijk niet erg, maar ik vind dat dit veel toegankelijker zou moeten zijn. En makkelijker. Inmiddels zie je dat de wijncultuur wel heel anders is geworden.’

Hoe is de wijncultuur veranderd?
,,De afgelopen jaren heb je gezien dat de vraag naar wijnen iets afgenomen is. Niet gek want het aanbod aan speciaal bieren blijft groeien en er komen ook steeds meer andere drankjes, zoals bijvoorbeeld de Gin-Tonic, op de kaart van een doorsnee horecagelegenheid te staan. De drankenkaart groeide dus, maar de wijnen bleven hangen.’

Denk je dat jullie als Black & Bianco verantwoordelijk zijn voor deze verandering?
,,Het zou een erg grote eer zijn om te denken dat alleen wij onderdeel zijn van de verandering die je ziet, maar ik denk wel dat onze producten hebben bijgedragen aan de veranderingen. Door de wijncocktails op de markt te brengen hebben wij een mooie stap gemaakt. Deze zijn heel toegankelijk, maar wel van goede kwaliteit. Met dit product willen wij de beginnende wijndrinker eigenlijk op een leuke manier kennis laten maken met wijnen. Stel je voor je eerste glas wijn; zwaar en vol van zuren of tannines. Dat klinkt niet echt als een leuke kennismaking met een product dat eigenlijk wel heel mooi is!”

Jij was 22 toen je begon met Black & Bianco, je zou zeggen dat je zelf toen pas je eerste glas zware wijn vol zuren of tannines op had?
,,Haha, dat zou je denken maar ik kom uit een echte wijnfamilie. Mijn moeder is opleidingsmanager bij de vinologenopleiding. Daar heb ik altijd ontzettend veel van meegekregen en zo deed ik mijn inspiratie op. Ik heb altijd gedacht: ‘de wijncultuur is zo in hokjes verdeeld, daar ligt veel ruimte voor vernieuwing’. Inmiddels ben ik zelf ook officieel vinoloog en uiteraard werken we samen met een vast proefpanel. Zij proeven al onze producten uitvoerig om de kwaliteit van het product te borgen.”

,,Niet lang na de start van Black & Bianco heb ik er wel een zakenpartner bij gekregen. Coen Scholder komt uit de drankenwereld en heeft jaren ervaring die ik in het begin niet had. Nu werken we als een team samen, ik ben verantwoordelijk voor de marketing en sales en Coen houdt zich bezig met de zakelijke aspecten van ons bedrijf.”

Want, jullie brengen continu nieuwe producten op de markt, toch?
,,Ja, dat klopt. We zijn continu in ontwikkeling. Allereerst zijn we continu bezig met luisteren naar wat de markt wil en anderzijds zijn we zelf op zoek naar vernieuwingen. We passen ons aanbod aan aan de vraag van de markt, in 2013 startte we met een sauvignon blanc, de wijn an sich was prima maar het bleek niet wat de markt toen wilde. Dan gooien we de boel gewoon om! Sinds kort bottelen we onze rosé niet in de witte of zwarte fles, maar in een doorzichtige fles. Van rosé willen mensen gewoon graag de kleur zien.”

,,Op het gebied van de wijncocktails is de portotonic ons nieuwste product. Hiervoor deed ik twee jaar geleden in Porto inspiratie op. Op een terrasje aan de Douro stonden cocktails bestaande uit witte port en tonic op het menu. Het zoete van de port en het bittere van de tonic zijn een super smaakcombinatie, perfect in balans. ‘Dat kan ik ook’, dacht ik toen. Nu is ie er, de portotonic, en hij is een groot succes.”

Hoe ziet de toekomst van Black & Bianco eruit?
,,Zoals ik al zei, we zijn continu in ontwikkeling en dat zal ook zo blijven. Momenteel hebben we onze distributie in Nederland vrij goed staan, vooral in de retail willen we nog verder groeien. Inmiddels hebben we een distributiepartner in België en zien we dat de vraag naar Black & Bianco daar langzaam maar zeker begint te groeien. De ambitie is om internationaal door te breken. Op Curaçao en in Griekenland en op Mallorca kun je ons bijvoorbeeld al op sommige plekken terugvinden. De droom is dat over een paar jaar, Black & Bianco verkrijgbaar is bij de mooiste beachclubs, lounges, terrassen, evenementen en feestlocaties over de hele wereld!”

Als je zelf moet kiezen, welk drankje uit eigen selectie kies je dan?
,,Poeh! Moeilijke vraag. Dat is toch wel heel erg afhankelijk van het moment. Nu zou ik zonder twijfel kiezen voor de Provence rosé, heerlijk verfrissend. Op het gebied van de wijncocktails zou ik nu zonder twijfel voor de portotonic kiezen.”

    

______________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven

Lees ook