Veiligheidsbedrijf Acaleph bestaat twintig jaar

Van nieuwe speler naar marktleider in Zuid-Nederland

Woensdag 27 juni 2018

Dit jaar viert Acaleph haar twintigjarig bestaan. In 1998 begon Wil Nijsten het bedrijf in een kantoorruimte van twintig vierkante meter in een starterscentrum in Sittard. De passie voor veiligheid vormde altijd al de rode draad door de carrière van Wil, ook voordat hij besloot om zelfstandig ondernemer te worden.

Al van kleins af aan wist Wil wat hij wilde. In het bijzonder de datum 7 november 1975 heeft, zo blijkt achteraf, in dit kader een enorme impact gehad. Die dag vond er een explosie plaats op Naftakraker 2, de fabriek waar de vader van Wil werkzaam was. Bij die explosie kwamen twintig mensen om het leven. Tot het laatste moment was het voor Wil onduidelijk of ook zijn vader tot de slachtoffers behoorde. Wachtend aan de poort van het terrein op het verlossende bericht, wist Wil het zeker: vanaf dat moment ging hij zich inzetten voor de veiligheid van anderen.

Precies één jaar na de oprichting ruilde Acaleph de kantoorruimte van twintig vierkante in voor een bedrijfsruimte van honderd vierkante meter. Na drie jaar was het alweer tijd om te verhuizen naar de Vouersweg, de locatie waar Acaleph vandaag de dag nog altijd gevestigd is. In 2007 kwam ook zoon Joey Nijsten in het bedrijf. Op dit moment vormen Wil en Sonja Nijsten samen met Joey de directie. ,,Inmiddels zijn er 40 mensen werkzaam binnen Acaleph, beschikken we over een 5.500 vierkante meter omvattend opleidingscentrum en verzorgen we opleidingen door heel het land en daarbuiten. Acht mobiele training-units, onze mobiele trein-unit en onze flight safety truck maken het daarnaast mogelijk om vrijwel al onze opleidingen ook bij klanten op locatie te verzorgen. Twintig instructeurs, van wie er een aantal al achttien jaar in dienst zijn, reizen fulltime door het land”, aldus Wil. ,,De afgelopen twintig jaar hebben we samen meer dan 600 duizend cursisten mogen verwelkomen en meer dan 3.000 bedrijven en organisaties mogen begeleiden in hun veiligheidsvraagstukken.”

Acaleph werkt voor de meest uiteenlopende bedrijven en toch is de veiligheidsvraag feitelijk overal hetzelfde: zorg dat mijn organisatie veiligheidsrisico's een stapje voor is en dat mijn medewerkers efficiënt en effectief worden getraind en worden geïnstrueerd. Om onveilige situaties te voorkomen, of om in geval van nood te weten hoe te handelen. Daar varen medewerkers wel bij en de organisatie vanzelfsprekend ook. ,,Een win-winsituatie in alle opzichten.”

Vooruitstrevend in veiligheid
De pay-off van Acaleph luidt sinds jaar en dag ‘vooruitstrevend in veiligheid’. Het thema innovatie staat vanaf de start van het bedrijf hoog op de agenda. Een mooi voorbeeld hiervan is de Flight Safety Truck. ,,We zagen dat het voor luchtvaartmaatschappijen vaak bijzonder lastig en kostbaar is om het volledige personeelsbestand te mobiliseren en naar een trainingslocatie ver van de luchthaven te sturen om de noodzakelijke (herhalings-)opleidingen te volgen. Wij hebben toen geïnvesteerd in een truck en deze van binnen volledig omgebouwd tot vliegtuigcabine. Zodra je de truck binnenstapt waan je je echt in een vliegtuig! Alle mogelijke veiligheidsrisico’s, inclusief rookvorming en brand, worden nagebootst. Met deze Flight Safety Truck reizen we naar luchtvaartmaatschappijen door heel Europa”, aldus Joey.

Eenzelfde concept heeft Acaleph voor de Nederlandse Spoorwegen ontwikkeld in de vorm van de NS-trailers: mobiele containers waarin een volledige treincoupé is nagebouwd en waar alle mogelijke veiligheidsoefeningen kunnen worden nagebootst en geoefend. ,,Out of the box denken maakt het vak én het ondernemen op zich niet alleen leuker, maar belangrijker nog, de training vaak nóg effectiever.”

Ook op het gebied van studieboeken en methodes heeft de organisatie niet stilgestaan de afgelopen jaren. Zo heeft Acaleph haar eigen lesboeken geschreven en zijn er in eigen beheer tabletops ontwikkeld, een soort van instructiepuzzels, waarmee cursisten in groepsverband en op een prettige manier de stof eigen maken. ,,Ook in de voorbereiding denken we graag met de cursist mee. Zo zijn onze lesmaterialen voorzien van layar-techniek, waardoor cursisten eenvoudig met hun mobiele telefoon of tablet instructiefilmpjes kunnen opvragen bij de theoretische stof. Beelden zeggen immers vaak veel meer dan woorden.”

Aan de ‘achterzijde’ heeft het bedrijf een eigen plannings- en registratiesysteem ontwikkeld, waardoor feitelijk de gehele cursusplanning en cursus- administratie voor de klant wordt verzorgd. Dat scheelt niet alleen tijd, maar ook geld. Op dit moment wordt tevens de laatste hand gelegd aan een nieuwe trainingsmethode met behulp van virtual reality. Een bijzondere techniek waarmee cursisten nóg beter kunnen 'zien' en 'voelen' welke impact gevaarlijke situaties hebben op praktijksituaties. ,,Veiligheid blijft echter mensenwerk. De noodzakelijke combinatie van improvisatie, persoonlijke aandacht en inlevingsvermogen tijdens een opleiding is niet te programmeren”, aldus Wil.

Klaar voor de toekomst
Met de in 2017 opgeleverde uitbreiding bij de hoofdlocatie in Geleen is het bedrijf klaar voor de toekomst. ,,Los van alle cursisten die hier iedere dag in onze acht trainingslokalen worden opgeleid, is ons gebouw een dynamische plek geworden waar veel meer gebeurt. Zo hebben we een aantal jaren geleden een horecakeuken geïntegreerd in ons pand, waar bijna wekelijks kookworkshops worden georganiseerd voor zakelijke relaties. Ook dient onze locatie met regelmaat als eventlocatie voor bedrijven en business clubs uit de regio.”

De medewerkers van Acaleph zijn twee jaar geleden het initiatief ‘Acaleph geeft Aandacht’ gestart, waarmee uiteenlopende (liefdadigheids-)initiatieven in het werkgebied worden ondersteunt. ,,Van een EHBO-workshop op basisscholen tot een diner in samenwerking met de voedselbank en een gezellige muzikale middag met koffie en vlaai voor het plaatselijke verzorgingstehuis; de medewerkers van Acaleph vinden het belangrijk om hun steentje bij te dragen aan de maatschappij en daar kunnen we als organisatie alleen maar trots op zijn”, aldus Joey Nijsten. ,,Met deze club zien we de toekomst met vertrouwen tegemoet. Op naar de volgende 20 jaar!”

 

 

Lees ook