Tijd voor kwaliteit op het terras

Tips van Chapeau voor een heel seizoen heerlijk terrassen

Auteur: Jo Cortenraedt
Zaterdag 16 juni 2018

De tijd dat de uitbater van een horecazaak een terras vooral zag als gemakkelijk extra verdienmodel, met pils, nootjes en wat blokjes kaas, is allang voorbij. Anno 2018 willen we vooral verwend worden. Ook buiten. Voorál buiten zelfs. Tips van Chapeau voor een heel seizoen heerlijk terrassen.

EXTERIEUR
Het is tijd voor kleurrijke, persoonlijke en knusse terrassen. Maar dan wel met comfortabel meubilair. Die simpele plastic stoeltjes kunnen echt niet meer. Rieten stoelen blijven mooi, mits ze onderhouden zijn. Met kussen zitten ze ook nog eens comfortabel. Stoelen van andere materialen, mits niet te kitsch, kunnen eveneens voldoen. Belangrijk is ook dat de tafeltjes ruim genoeg zijn om de complete bestelling neer te zetten. Nu veel cafés ook buiten eten serveren, voldoen die piepkleine ronde tafeltjes niet meer. Overkapping kan tegenwoordig heel stijlvol zijn, en handig voor de omzet bij slecht weer. Maar maak er geen pikdonkere plekken van, zeker niet als eindelijk een keer de zon een beetje doorbreekt. Het hoeft trouwens niet overal per se luxe te zijn. Het Gulpener Brouw-Lokaal in Gulpen heeft in de achtertuin een boel picknickbanken staan. Die passen bij het ‘aardse’ imago dat de brouwerij wil uitstralen. Dat is weer heel anders dan bijvoorbeeld bij het pas geopende Brandsøn in Maastricht. De kleuren op het terras zijn hier voornamelijk zwart. De ambitie is allure, als appetizer voor het interieur binnen.

DRANKJES
Pils kan nog altijd op het terras, maar er zijn nu ook vele soorten speciaalbieren. En wijn uiteraard. De zaken die een goede keuze bieden, dus aanzienlijk meer dan enkel rood, wit en rosé van de groothandel, die onderscheiden zich. Dan mag die wijn best iets meer kosten. Zeker als die in een mooi glas op de juiste temperatuur geserveerd wordt. Tip: lever bij een fles een koeler, zodat de bezoeker zelf de temperatuur kan bewaken. Wit en rosé moeten ook in de zomer niet half bevroren zijn, en rood niet lauw warm, maar juist heel licht gekoeld, zonder ijsblokjes. Andere trends op het gebied van zomerdrankjes zijn de afgelopen jaren vaste waarde geworden op veel terrassen: Apérol en Gin-Tonic zijn amper weg te denken op de doorsnee drankenkaart. Volgens Pieter van Veldhoven van Shake and Serve zou er deze zomer zomaar een hype bij kunnen komen: ginger beer. „Ginger beer is een hip, soms alcoholvrij, drankje dat in verschillende cocktails zoals een Moscow Mule of Dark & Stormy wordt gebruikt.”

HAPJES
Van een frisse salade tot een halve kreeft en bouillabaise, het kan allemaal. Maar wel vers graag. En bij De Comedie hebben ze het aangedurfd om de bitterbal van de kaart te gooien. „Wij hebben ons volledig laten inspireren door de Franse hoofdstad en daar passen geen bitterballen bij.” Chapeau!

Lees ook