Slimme jongens, die Romeinen

Dyanne en Joes (6) op ontdekkingstocht in het Limburgs Museum

Auteur: Dyanne Sleijpen
Donderdag 28 juni 2018

‘Weej gaon effe skype met ‘nne Romein’ riep Frans Pollux enthousiast door de entreehal van het Limburgs Museum. Een hakkelend gesprek door slechte ‘Romeinse wifi’ volgde en twee minuten later stond er een heel leger voor ons. Een entreekaartje werd uit een grote geketende kist bevrijd, waarna wij onder begeleiding van Romeinen de onlangs geopende tentoonstelling ‘High tech Romeinen’ als eersten mochten ontdekken.Joes, de vijfjarige dochter van vriendin Linda uit Venlo loopt voorop. Een beetje afwachtend, maar enthousiast. We lopen langs twee grote katapulten en vragen of Joes deze wil proberen. ,,liever niet!”, luidt het antwoord. Ze zien er dan ook indrukwekkend uit die katapulten. Prima, we lopen door. ,,Maaaaam, wat is dit?” roept ze als ze naast een ‘kogelvrij’ vest staat en het direct aanraakt. En weet je, dat mag hier gewoon! Je mag hem zelfs proberen op te tillen. ,,Phoe mam, dat is zwaar!” 

Twee koppels van middelbare leeftijd hebben de tijd van hun leven. Ze roeien onder begeleiding van een digitale Romein door een rivier. Ze gaan er helemaal in op, maar helaas, te weinig afstand overbrugd. Ook wij proberen het en helaas, ook wij zijn te langzaam.  We bouwen bruggen, leggen dakpannen, communiceren door middel van vlaggen en nog veel meer. Terwijl Joes uitzoekt hoe ze gewichten omhoog kan hijsen, krijgen wij van een Romein de volwassen uitleg. Enorm interessant! Eigenlijk jammer dat deze Romeinen er niet altijd zijn, want ze zijn absoluut van toegevoegde waarde. Dan voor Joes achteraf gezien het hoogtepunt van de tentoonstelling: het Romeinse toilet. ,,Blehhh, zaten die echt met z’n tweeën naast elkaar?”, waarna ze het Romeinse riool in kruipt. Op weg naar buiten kijken we nog een film over Romeinse gebouwen en als we naar buiten willen gaan… staat Joes te schieten bij de katapulten! Yes, ze durft! 

Na dik twee uur, kijken, luisteren en proberen, lopen we naar buiten. Tranen rollen over Joes haar wangen. Ze wilt nog niet naar huis. Oké dan, we lopen nog even door de andere tentoonstelling, wat absoluut óók geen foute keuze blijkt. We zingen uit volle borst carnavalsliedjes en nemen een kijkje in de poppenkast. 

Daarna is het toch echt tijd voor een ijsje in het gezellige Venlo. Dat Joes het geweldig vond is duidelijk, ze glundert van oor tot oor en zet de gekregen katapult het liefst al op het terras in elkaar. Maar hoe heeft Linda de tentoonstelling heeft ervaren? ,,Ondanks het feit dat de tentoonstelling vooral gericht is op kinderen, heb ik er zelf ook veel van opgestoken. Wel denk ik dat Joes het nog leuker had gevonden als ze twee jaar ouder was geweest.” Wij hebben genoten van een interactieve, leerzame en vooral uitdagende middag. De tentoonstelling ‘High tech Romeinen’ is zeer zeker een aanrader. 

Zelfs de papa van Joes heeft de volgende dag van de tentoonstelling genoten: Joes bestookte haar vader met vragen over het Romeinse toilet: ‘Waar gaan die drollen dan naar toe papa?’
 
Zelf was ik natuurlijk helemaal idolaat van die stoere Romeinse mannen, al miste ik wel de Romeinse vróuwen in de tentoonstelling! J

Lees ook