Meet COLLECTIVE12: Dé afstudeerders van MAFAD

Valéry Fiddelaers

Vrijdag 1 juni 2018

In de aanloop naar Fashionclash Festival zullen wij de komende weken een aantal afstuderende design studenten van MAFAD voorstellen. Deze studenten zijn onderdeel van COLLECTIVE12. Deze lichting studenten moet in tegenstelling tot voorgaande jaren hun eigen afstudeershow  organiseren en financieren.  Met jou steun kunnen deze studenten deelnemen aan Fashionclash Festival waar zij in samenwerking met FASHIONCLASH een volwaardige afstudeershow neer kunnen zetten.

Naam: Valéry Fiddelaers          

Website: vlry-fashion.com

Instagram: vlryfashion

Hey you! Mijn naam is Valéry Fiddelaers. Ben 26 jaar oud en woon in Nederweert. Afgestudeerd als Vormgeving Productpresentatie op Sintlucas in Boxtel, mag ik nu mijn laatste jaar afsluiten in Maastricht aan de Academy of Fine Arts and Design, ook wel MAFAD genoemd. Met veel passie en plezier heb ik mijn stage mogen vervullen bij Supertrash en is het ontwikkelen van een eigen collectie nu een feit.

Hoe kijk je terug naar je studie? Wat was het meest bijzondere wat je hebt meegemaakt?

Ik kijk terug op een leerzame tijd die mij gevormd heeft tot waar ik nu sta. En daar mag ik zeker trots op zijn. Een bijzonder moment was het winnen van de wedstrijd in mijn klas om een vierseizoenenjas te ontwerpen voor VVV Maastricht. Leuk om je eigen ontwerp terug te zien in de stad en dat je er andere mensen blij mee kunt maken. Als toekomstige ontwerper geeft dit dan ook zeker voldoening voor je vak.

Wat kenmerkt jou als ontwerper?

Mijn handschrift als ontwerper wil ik graag omschrijven als eigenzinnig, opmerkelijk, strijdlustig, loyaal, maar ook draagbaar. In mijn werkwijze zoek ik vaak contrasten op die ik tegenover elkaar kan zetten. Hierdoor creëer ik een soort balans maar ook weer niet. Voor mij heeft dit vooral te maken met de emotie die erbij komt kijken en datgeen wat je wilt uitdragen naar de buitenwereld. Dit wisselt zich af in vorm, materiaal of in kleur. Ik vind het belangrijk dat ik mijn verhaal kan vertellen en tegelijkertijd ook heel eigen kan maken. En natuurlijk het delen van mijn boodschap met anderen, zodat het een boodschap met een missie is. 

Wanneer heb je besloten om (mode)ontwerper te worden?

Tijdens mijn studie aan het Sintlucas kwam ik er al snel genoeg achter dat ik een passie had voor het modevak. In mijn projecten was dit dan ook vaak terug te zien. Mijn nieuwsgierigheid heeft ertoe geleidt om me aan te melden bij de naailes. En toen begon het balletje te rollen. Hier wil ik meer van leren. Voor ik het wist was ik uitgeloot om deel te mogen nemen aan MAFAD.

Wat fascineert en/of inspireert jou in het algemeen?

Wat mij fascineert aan mode is dat het zoveel meer te bieden heeft dan alleen maar bescherming voor het lichaam. Je kan er een verhaal mee vertellen. Een standpunt mee maken, actie voeren, elkaar verenigen, of natuurlijk jezelf onderscheiden van de rest. Mode heeft zoveel meer te bieden. Alleen al dat vind ik inspirerend. Buiten dat om vind ik het heerlijk om inspiratie op te doen in andere landen, verschillende culturen, architectuur en mooie bezienswaardigheden. De wereld heeft zoveel meer te bieden dan alleen je achtertuin.

Wat is de boodschap dat je wilt uitdragen met je werk?

We leven in een “ieder-voor-zich-maatschappij” en verliezen daardoor onze medemens uit het oog. Vooral als het gaat om de vluchteling. Zij worden niet eens gezien als een individu, maar eerder als een bedreiging, een Arabier, of juist iemand met een Afrikaanse kleur. We creëren een mentale grens voor de ogen van onze medemens en ik wil deze grens doorbreken. Door diverse huidskleurtinten in mijn collectie te laten zien, wil ik een gelijkheid creëren en een boodschap uitdragen dat je geen onderscheid hoeft te maken op kleur of afkomst. We bestaan tenslotte allemaal uit vlees en bloed. Vandaar een kleine knipoog naar de accentkleur rood. Met mijn werk wil ik een boodschap uitdragen naar de samenleving om elkaar opnieuw te ontmoeten en te begroeten. De zelfontworpen prints met handen staan hierbij centraal voor “een nieuwe ontmoeting” en “de handen ineenslaan” om zo de sociale cohesie te versterken.

Wat is jouw visie over mode, hoe zie jij de toekomst van de mode-industrie voor je? En welke rol neem jij daarin?

Als mensen zelf iets zouden maken op de naaimachine, dan zouden zij zich ook gaan realiseren dat vijf euro voor een T-shirt niet de normale gang van zake is. Ik vind dat eerlijkheid en respect voor mens en kleding voorop moeten staan. Hier moeten wij als consument ook beter bewust van worden. Dat zou de toekomst op de mode-industrie al zoveel goed doen. Wanneer ik mijn eigen label start, vind ik dit dan ook zeker een belangrijk uitgangspunt.

Wat is het concept van je afstudeercollectie?

Let’s start over again. Zo klinkt de titel van mijn collectie. Een nieuwe start voor een nieuwe ontmoeting. Precies wat de boodschap is die ik wil uitdragen met mijn werk.

Wat kunnen wij van jou verwachten in de nabije toekomst?

Dat is een goede vraag. Natuurlijk heb ik als toekomstige ontwerper dromen en bepaalde doelen die ik graag werkelijkheid zie worden. Ik streef ernaar om mijn eigen label te kunnen starten om zo mijn verhaal te doen naar de buitenwereld. En tenslotte ook om mijn doelgroep blij te maken met wat mijn collectie te bieden heeft. Let’s see what the future holds.

Lees ook