Matteo Simoni is Master van het Filmfestival Oostende

Hoofdrolspeler ‘Marina’ maakt bijzondere filmselectie

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Zaterdag 16 juni 2018

Vijf jaar geleden werd Matteo Simoni onderscheiden met een Ensor voor zijn rol in Marina op het Filmfestival Oostende, kortweg FFO.  Vandaag is de talentvolle acteur, onlangs nog geselecteerd als ‘Shooting Star’ op de Berlinale en bekend van ‘Patser’,  zelfs de ‘Master’ van het hele gebeuren. Als curator en gastheer mag de jonge Limburger, naast de films die deel uitmaken van de competitie, zelf een selectie maken van producties waarvan hij vindt dat iedereen die moet gezien hebben. De rode draad in die selectie is ‘vader-zoon’.

,,Dat thema houdt me in het echte leven ook heel erg bezig”, legt Matteo uit. ,,De onvoorwaardelijke liefde tussen een zoon en een (groot)vader, maar ook het generatieconflict: dezelfde genen hebben en toch anders in het leven staan. Mijn vader en grootvader hebben een enorme impact op mij gehad. Ze gaven me ‘goesting’ in het spelen. Mijn fantasie, de goocheltrucs op café, dat komt allemaal van hen. We hebben het vaak samen over wat ons inspireert.“

Simoni selecteerde in totaal tien films. Van ‘The Kid’ (Chaplin) over ‘La Vita è Bella (Benigni) tot ‘La Meglio Gioventù (Tullio) en ‘Nebraska’ (Payne). In zijn selectie zitten opvallend veel Italiaanse films.

,,Dat laatste is waar, al voel ik me eerst niet zo Italiaans. Mijn opa langs vaderskant was Italiaan, maar de familie van mijn moeder komt uit Lier.  Ik heb mijn roots eigenlijk herontdekt via de film ‘Marina’. Door me onder te dompelen in het leven van Rocco Granata ontdekte ik dat er meer Italiaan in mij zat dan ik dacht. Als voorbereiding heb ik toen de taal geleerd en veel naar Italiaanse cinema gekeken. Ik hou ervan als comedy, romantiek en drama samenvallen. Net zoals in het echte leven. De lichtheid van het bestaan inspireert me enorm.”

Zelf zal Matteo Simoni ook een eigen film voorstellen op het festival. Maar daarover wil hij weinig kwijt, behalve dan dat Bruno Vanden Broeck en Ruth Beeckmans meespelen, zijn maatjes uit de film ‘Safety First’. ,,Een combinatie van onze drie visuele identiteiten,” knipoogt hij.

In première
Een filmfestival zonder premières is geen festival. En dus opent FFO met ‘Engel/Ange’ van Koen Mortier. De filmprent is gebaseerd op een novelle van de bekende auteur Dimitri Verhulst over de laatste levensdagen van wielerlegende Frank Vandenbroucke. Een andere, maar levende legende,  is dan weer Will Tura. Onder de noemer ‘Hoop doet leven’, brengt Dominique Deruddere een docufilm over Tura, die deze zomer precies 60 jaar geleden voor het eerst op een podium stond. Verder worden er drie ‘Lifetime Achievements’ uitgereikt aan Raoul Servais, Robbe De Hert en Harry Kümel met daaraan gekoppeld premiëres van hun nieuwste producties. En tot slot voorziet de organisatie, ‘Les films du bord de mer’, een grandioze uitreiking van de Ensors. Dat zijn de prijzen, waarmee naast film voor het eerst ook tv-fictie wordt beloond. Uiteraard organiseert FFO ook tal van activiteiten in de rand van het festival: een filmcafé, de projecties ‘Nederland Buurland’, een kortfilm competitie, afstudeerprojecten en masterclasses. 

FFO vindt plaats van 7 tot 16 september 2018. Vorig jaar vonden 38.000 mensen de weg naar Oostende. Het festival zit duidelijk in de lift. Kijk voor alle informatie op: www.filmfestivaloostende.be

 

Lees ook