Less is more, ook als het om licht gaat

Françoise helpt je bij een nieuw lichtplan voor je tuin

Auteur: Françoise Oostwegel
Maandag 18 juni 2018

Het maken van een lichtplan voor in je tuin. Het lijkt eenvoudig, maar dat is het niet. Al helemaal niet als je de tuin nog moet aanleggen en je alles moet bekijken vanaf een tekening.

Het begin is nog redelijk simpel. Meestal weet je al van tevoren waar je op bepaalde plekken de buitenverlichting zou willen hebben: bijvoorbeeld bij de oprit, de vijver, het wandelpad of bij een boom. Zet met een dikke stift een rondje in je lichtplan, zodat dit al vast staat.

Dan komen de lichtpunten die de sfeer maken of de punten die voor de veiligheid zorgen. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan lampen bij een afstapje of een lichtje bij de deur om het sleutelgat te kunnen vinden. Wat ik zelf altijd mooi vind is om verlichting te laten maken onder de afstapjes, zodat dat dit mooi op de andere treden schijnt. In een laatste stadium volgen dan de lichtpunten waar je het meeste over twijfelt.

Dan vergeten we nog bijna de stopcontacten op te nemen in het lichtplan, want die zijn wel nodig. Denk dan aan een vijver met fonteintje, een elektrisch hek, of een aansluiting voor het uitvoeren van onderhoudswerken in de tuin.

Maar laten we eerst het groen een uitzoeken. Dit is belangrijk, want alleen zo weet je ook waar de juiste buitenverlichting moet komen. Het geeft ook meteen een goed beeld van hetgeen verlicht moet worden. In deze fase is het vaak nog mogelijk om kleine wijzigingen of aanvullingen te doen. Dus kijk nog eens goed naar de tuin als al het mooie groen staat en beoordeel dan of de lichtpunten op de juist plek staan.

Begin met de aanleg van de buitenverlichting waarvan je er zeker van bent dat die in de praktijk werkt.

Hoe ga je op zoek naar de juiste buitenlamp? Het groen dat je hebt aangelegd moet nog gaan groeien. Een lamp met een bepaalde hoogte zou dan perfect kunnen staan, maar bedenk wel dat die mooie verlichting paar jaar later wellicht compleet is ingegroeid. Probeer de hoogte dus goed in te schatten.

Welke lampen je zelf mooi vindt is natuurlijk een kwestie van smaak. Er is heel veel te koop. Laat je daarom goed informeren tijdens je aankoop, want er is ook vaak prijsverschil, nog afgezien van de kwaliteitsverschillen.

Persoonlijk zou ik te allen tijden kiezen voor ledverlichting. Die is niet alleen super zuinig maar geeft tevens de mogelijkheid om in een later stadium te kiezen voor een andere kleur of hoeveelheid licht.

Mijn favoriete buitenverlichting is toch wel de Vibia van Meridiano! Lekker minimalistisch en als vloerlamp geeft het een mooie reflectie als het donker wordt in je tuin. Less is more ;) I love it! Hij is verkrijgbaar en in verschillende maten en kleuren.

Het maken van een lichtplan voor de tuin kan best lastig zijn. Zorg dat je altijd op voldoende plekken grondkabel hebt liggen. Dan is het in de toekomst nog gemakkelijk om uit te breiden of om iets te vervangen.

Lees ook