Hoe voorkom je een jetlag

Inner beauty tips

Auteur: Tedje van Gils
Woensdag 13 juni 2018

Met een verward gevoel en hoofdpijn word ik midden in de nacht wakker in mijn bed in Maastricht. Ja hoor, daar is ‘ie: de jetlag. Maar hoe kom je er vanaf en hoe voorkom je een jetlag?

Drie weken lang heb ik samen met mijn vriend een roadtrip gemaakt langs de westkust van Amerika. Mocht je benieuwd zijn naar kiekjes van deze reis, vergeet dan niet een kijkje te nemen op mijn Instagram-account. Ik was bang dat ik een enorme jetlag zou hebben na de heenreis, maar dit was totaal niet het geval. Ik deel graag mijn tips met je!

Als je een jetlag hebt, is je slaap-waakritme van je lichaam in de war. Symptomen die voorkomen bij een jetlag zijn: vermoeidheid, slapeloosheid, geen honger hebben of juist wél honger hebben op rare tijdstippen, sufheid, uitdroging, maagklachten en prikkelbaarheid. De symptomen zijn per persoon verschillend; sommige mensen hebben er zelfs helemaal geen last van. 

Tips tegen een jetlag  
1. Maak een plan van tevoren. Wij moesten bijvoorbeeld om half 5 opstaan, maar gingen pas om 12 uur naar bed. Zo pak je een paar uur slaap, zodat je in het vliegtuig ook nog wat kan slapen, omdat je dan zeer waarschijnlijk moe bent. Als je naar Amerika vliegt, vlieg je ‘terug in de tijd’. Wij kwamen bijvoorbeeld in de middag aan, terwijl het dan voor je gevoel al laat in de avond is. Toch hadden we dat gevoel niet, omdat we onderweg nog hadden geslapen. 

2. Verzet je klok alvast als je het vliegtuig instapt. Zo kun je alvast wennen aan de nieuwe tijd.

3. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming is het belangrijk dat je direct in het ritme komt. Ga dus niet om 4 uur ’s middags slapen omdat je moe bent, want dan ben je midden in de nacht klaarwakker.

4. Drink lekker veel water om er zo voor te zorgen dat je niet uitgedroogd raakt.

5. Eet lichte maaltijden! Koolhydraten maken je over het algemeen slaperig en proteïnes houden je wakker. Houd daar rekening mee.

6. Sommige mensen passen hun slaapritme een paar dagen van tevoren aan aan de plek van bestemming. Als je naar het oosten reist, ga dan elke dag één of twee uur eerder naar bed. Slaap in ieder geval niet langer dan normaal. Ga je naar het westen? Ga dan elke avond een uur later naar bed. Zo went je lijf alvast aan een ander slaappatroon.

7. Tijdens een vlucht verlies je veel vocht (daarom is water drinken zo belangrijk) en koffie en alcohol versterken dit alleen maar. Laat de koffie en alcohol daarom staan kort voor je vertrek en tijdens je reis.

Let it go!
Soms kun je je nog zo goed voorbereiden, maar slaat de jetlag alsnog keihard toe. Helaas was dat bij mij het geval toen we weer thuis waren. Over het algemeen hebben we meer last van een jetlag als we naar het oosten reizen en tijdzones passeren. We vliegen dan namelijk ‘met de tijd mee’ en dit maakt je daadwerkelijke dag korter. Ik was nog niet moe toen we naar bed ‘moesten’ en overdag voelde ik me een zombie en had ik hoofdpijn en was ik misselijk. Ik ben overdag gewoon een paar uurtjes naar bed gegaan, want mijn lichaam gaf aan dat ik echt nog wat slaap nodig had. Mocht je er dus veel last van hebben: laat het gaan. Je bent moe, je zit niet in het ritme. So what. Bedenk dat het altijd wel over gaat en dat je je niet voor altijd zo ellendig voelt.

 

Foto’s: Unsplash

Lees ook