Expositie Andrea Beckers in New York

Artifact Gallary | Lower East Side

Auteur: Jules Roosenboom
Dinsdag 26 juni 2018

De Maastrichtse kunstenares Andrea Beckers exposeerde onlangs in New York. Haar werk, dat zich bevindt op het scheidsvlak van fotografie en abstracte schilderkunst, hing in de Artifact Gallary in de historische wijk Lower East Side. Hoe ze daar terecht kwam? Twee jaar geleden toog ze, portfolio onder haar arm, naar New York en klopte bij verschillende galerieën aan. ''Niet alle galeriehouders waren hier van gediend, maar bij Artifact zeiden ze: 'kom maar.'" 

Het werk van Beckers onderzoekt de wijze waarop de mens wordt beïnvloed door zijn omgeving. Haar modellen, soms met een roomwitte huid en blond haar en andere keren juist donker getint en met diep zwart haar, hebben maar deels zichtbare ogen. De verstoring die de kunstenares veroorzaakt door verschillende technieken te combineren richt zich juist op de ogen van haar subjecten. Alsof ze de kijker erop wil duiden dat juist deze zintuigen het minst betrouwbaar zijn. “Ik wil iets losmaken bij mensen; ervoor zorgen dat ze langer naar mijn kunst kijken,” zegt de kunstenares. “Daarom maak ik ook gebruik van verschillende media: mensen moeten echt moeite doen om het werk te doorgronden.”

Haar expositie in de hippe New Yorkse Artifact Gallery duurt maar enkele dagen. “Dat is gebruikelijk,” zegt Beckers, “alleen de gevestigde namen krijgen hier meer dan een week om hun werk te exposeren.” Ze ziet deze expositie als een belangrijke opmaat naar meer. “New York is het epicentrum van de kunstwereld. Hier moet je zijn om gezien te worden.”

Lees ook