Het tegengaan van voedselverspilling als trend in verschillende sectoren

‘Waste Diner’ bereid voor 150 gasten bij Designday 2018

Auteur: Nadine Massen
Woensdag 6 juni 2018

Waste, oftewel verspilling, is een zeer actueel en veelbesproken thema. Steeds meer ontwerpers, architecten, bedrijven en organisaties houden zich bezig met duurzaamheid, afvalstromen en circulaire economie. Ook de horeca laat zich gelden. Koks zien het als een extra uitdaging om iets moois te bereiden van producten die normaal gesproken zouden worden weggegooid en voedsel dat aan het einde van de dag is overgebleven wordt weggegeven aan instanties.

In Maastricht lopen meerdere initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Zo heb je de Facebook groep: ‘Foodsharing’, waar voedsel van bijvoorbeeld de kantine van de UM naartoe gebracht wordt als ze het niet meer mogen verkopen, en dat kan dan weer worden opgehaald door degene die dat willen. Instock haalt voedsel van de versafdeling van Albert Heijn op en brengt dit naar improviserende chefs die hier gerechten van maken. Ook tijdens de afgelopen editie van La Saison Culinaire was geregeld aandacht voor voedselverspilling. Zo hebben basisschoolleerlingen een soep bereid van producten die normaal worden weg gegooid.

Vorig jaar kwam Designday al met het foodsharingconcept tijdens het jaarlijkse openingsdiner. Dit houdt in dat er grote gerechten op tafel worden gezet waar je met meerdere mensen van kan opscheppen. Designday en foodsharing delen dezelfde waarden. Foodsharing brengt mensen samen om the genieten van het eten en het proces daaromheen, Designday het bij elkaar brengen van maker en gebruiker om samen te genieten van het design.

Om het diner dit jaar nog meer te laten aansluiten bij Designday is er voor gekozen om het diner ook in het thema The Beauty of Waste te houden. De gerechten die op de openingsavond geserveerd werden, waren allemaal vegetarisch en bereid met restproducten van lokale leveranciers. Het doel van het diner is dan ook dat duurzaam dineren ook erg smakelijk kan zijn. Het diner is bereid door Cas Driessen, designer én kok, en La Pepita by Vroegop, de daily deli gelegen in St. Pieter.

Normaal gesproken wordt op deze avond de Made for Maastricht Design Award uitgereikt. Tot ieders verbazing gebeurde dat dit keer niet. De jury, bestaande uit  Chequita Nahar (directeur MAFAD), Saskia van Stein (directeur Bureau Europa), Katja Lucas (Dutch Design Week) en René Holten (industrieel productontwerper) en Marieke Kluiters (stedenbouwkundig ontwerper Gemeente Maastricht), vond dat de kwaliteit van de inzendingen te laag was of dat ze niet voldeden aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een prijs. De prijs wordt gezien als een goede tool voor zowel stad als als ontwerpers, om de kwaliteit van de stedelijke omgeving te verbeteren. Vandaar dat er gekozen is om als vervolg een debat te organiseren waarin het ontwerpersveld uitgenodigd wordt om input te leveren over de invulling van de prijsvraag. Dit debat zal plaats vinden op 6 juli van 16:00 tot 18:00 bij MAFAD Office en zal worden geleid door Saskia van Stein, directeur Bureau Europa.

De opdracht van dit jaar is: ‘ontwerp een interactief object voor de openbare ruimte om het probleem van zwerfafval en hondenpoep op een positieve manier tegen te gaan/op te lossen'. Het uiteindelijke doel is om te zorgen dat er minder waste in de stad is. Waste neemt verschillende vormen aan, een groot gedeelte van het afval is afkomstig van verpakkingen die mensen op straat gooien. Als er meer eten dat volgens de richtlijnen “over datum” is geconsumeerd kan worden, hoeft er minder gekocht te worden en minder weggegooid te worden. Het bereiden van een diner met waste zorgt dus (on)bewust voor minder afval!

 

Lees ook