‘De Kopten, een ander Egypte’

Topcollectie tot 2 december te zien in schatkamer Teseum in Tongeren

Maandag 25 juni 2018

In de Teseum, de schatkamer van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Tongeren is onlangs de nieuwe expo ‘De Kopten, een ander Egypte’ geopend. Wie zijn deze Kopten? Wat geloven ze? Hoe leefden ze en hoe dosten ze zich uit? Tussen de eigen religieuze kunst van het Tongerse Teseum ontdekken we de fascinerende Koptische cultuur, aan de hand van meer dan tachtig zorgvuldige geselecteerde topobjecten uit de verzameling van de Antwerpse familie Huts. Een begrip in de kunstwereld.

Kopten zijn Christelijke Egyptenaren. Hun cultuur was in onze Westerse contreien lange tijd onbekend. Vanaf het einde van de 19de eeuw ontstond er een grote fascinatie voor Egypte. Europa herontdekte het vergeten land met een enorme belangstelling voor de Kopten. Er werden indrukwekkende verzamelingen opgebouwd en tentoongesteld.

Miljardairs
Ook de Gentse hoogleraar diergeneeskunde Antoine de Moor raakte in de jaren ‘70 betoverd door dit Afrikaans continent. Vooral de textielkunst passioneerde de man. Decennialang verzamelde hij koptisch textiel, naast papyri en objecten. In de jaren ‘90 nam de Antwerpse familie Huts, bekend van havenbedrijf Katoen Natie,  zijn levenswerk over. Ze bracht enkele jaren terug de collectie onder in de kunststichting, The Phoebius Foundation.  Fernand en Karine Huts behoren als miljardairs niet alleen tot de rijkste Belgen, het zijn beiden vooral grote verzamelaars en geëngageerde kunstfilantropen.

Burgemeester Patrick Dewael van Tongeren toont zich dan ook zeer enthousiast over de samenwerking met de familie Huts. ,,Wij krijgen uitzonderlijk de gelegenheid om de rijke collectie van the Phoebus Foundation uit te lenen. Maar liefst tachtig objecten variërend van kledij, weefsels tot gereedschap, vertellen ons meer over het ambacht van de Kopten. Het boeiende van de tentoonstelling is dat ze niet alleen weefsels toont, maar ook ruimschoots aandacht besteedt aan de mensen die het ooit droegen en aan de cultuur waarin ze leefden.’

Installaties tussen goud en zilver
Bezoekers zullen vol verbazing kijken naar Koptische teksten, architectuurfragmenten, aardewerk en huishoudelijke voorwerpen. Maar de expo bestaat voor het grootste deel uit weefsels. Veel Koptisch textiel bleef bewaard door de begraafmethodes van de Kopten. En vooral dankzij het droge klimaat in Egypte en de zandbodem. De Koptische textielkunst heeft een rijke beeldtaal. Vrolijke taferelen, felle kleuren, expressieve figuren, plantenmotieven gecombineerd met geometrische patronen… Anders dan het goud en zilver van de schat van het Teseum, minder uitgesproken, misschien maar met eenzelfde vakmanschap, luidt het.

De tentoonstelling bestaat uit tijdelijke installaties naar een idee van scenografe Katrien Geebelen. Deze constructies met eenvoudige materialen, puur en met een natuurlijk kleurenpallet zorgen voor een subtiele toets tussen de vaste  en de tijdelijke collectie van de schatkamer. Onder de Romaanse toren aan de ontvangstruimte kunnen bezoekers alvast een glimp opvangen hoe de tentoonstelling op de bovenverdieping eruitziet. Een textielfragment met twee frontaal afgebeelde biddende figuren met grote ogen toont de typische koptische kunst. Op de bovenverdieping bieden zes thema’s een unieke inkijk in het leven van de Kopten. Deze thema’s zitten ook vervat in een handige expobrochure die elke bezoeker meekrijgt.  Een must voor wie Tongeren  deze zomer en het najaar bezoekt!

Deze expo is van 16 juni tot en met 2 december te ontdekken in de schatkamer van het Teseum. Teseum, Museumkwartier 2, 3700 Tongeren. Open van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur. Maandag gesloten. Meer info op: www.teseum.be

Lees ook