Meet COLLECTIVE12: Dé afstudeerders van MAFAD

Jessie Witters

Woensdag 9 mei 2018

In de aanloop naar Fashionclash Festival zullen wij de komende weken een aantal afstuderende design studenten van MAFAD voorstellen. Deze studenten zijn onderdeel van COLLECTIVE12. Deze lichting studenten moet in tegenstelling tot voorgaande jaren hun eigen afstudeershow  organiseren en financieren.  Met jou steun kunnen deze studenten deelnemen aan Fashionclash Festival waar zij in samenwerking met FASHIONCLASH een volwaardige afstudeershow neer kunnen zetten.

Via deze link kan je de studenten steunen en meer informatie vinden.

Naam: Jessie Witters

Instagram: jessie_witters

Ik ben Jessie Witters, 23 jaar en gevestigd in Ham, België. Mijn secundair onderwijs heb ik voltooid in de richting Creatie en Mode in het Heilig Graf te Turnhout. Ik droomde er al lang van om mode ontwerpster te worden, dus dit was de eerste stap in mijn plan richting de toekomst. Toen ik deze opleiding had voltooid wou ik graag mode ontwerp verder studeren op een kunstacademie, maar ik voelde dat mijn creatieve vaardigheden nog niet zo goed ontwikkeld waren dus deed ik een voorbereidend jaar in beeldende kunsten in het kunst humaniora te Antwerpen. Het was een kort maar leerrijk jaar. In dat jaar leerde ik vooral dat je met vormen, stoffen en materialen zo veel meer kunt doen dan alleen maar ‘mooie’ kleren maken. Na het behalen van dat diploma ben ik gestart aan Mafad. De afgelopen vier jaar heb ik op deze academie mijn eigen handschrift en visie ontwikkeld. Tijdens mijn academie periode heb ik zes maanden stage gelopen bij het modelabel Essentiel in Antwerpen en heb ik een zomercursus digitaal print ontwerp gevolgd aan Central Saint Martins en KADK.

 Hoe kijk je terug naar je studie? Wat was het meest bijzondere wat je hebt meegemaakt?

Het tweede jaar van de opleiding is over het algemeen mij het meeste bij gebleven. We kregen ontzettend veel nieuwe technieken aangeleerd zoals het breien op de huishoudmachine’s, weven met de weefgetouwen, zeefdrukken, print ontwerpen, enzoverder. Ik kreeg op dat moment zoveel leuke dingen aangeleerd dat ik ze allemaal meteen wou gaan toepassen in mijn concepten. Dat jaar ontwikkelde ik mijn passie voor materiaaltechnieken. Je leert jezelf een techniek aan en die ga je dan vertalen en vervormen naar jouw eigen visie waardoor je weer een nieuw verhaal kan vertellen.

 Wat kenmerkt jou als ontwerper?

Kleurcombinatie’s, materiaalgebruik en pasvorm zijn voor mij de grootste kernwoorden bij het creëren van mijn creatief werk. Door deze drie te combineren kan ik een verhaal vertellen, een sfeer scheppen.

 Wanneer heb je besloten om (mode)ontwerper te worden?

Ik was 12 jaar toen voor de eerste keer officieel de woorden uit mijn mond kwamen, maar daarvoor ben ik al druk bezig geweest met het maken van kleding voor mijn poppen en huisdieren. Op dat moment in je leven weet je nog niet echt wat het juist inhoudt, modeontwerpster zijn. Maar vanaf dat moment was het mijn droom en heb ik ook een pad afgelegd tot waar ik nu sta.

 Wat fascineert en/of inspireert jou in het algemeen?

De natuur is mijn allergrootste inspiratiebron. Ik kijk ernaar alsof het iets magisch is. Vormen, kleuren en texturen die ik niet kan verklaren of bedenken zijn te vinden in wereld van fauna en flora, en dit fascineert mij erg. De natuur is meester in het doseren van zijn schoonheid en dat bewonder ik ten zeerste.

 Wat is de boodschap dat je wilt uitdragen met je werk?

HAVE FUN. Ik wil dat de drager van mijn werk durft te spelen met mijn kleuren en prints in hun outfits en zich daarin comfortabel en zelfzeker voelt. Het plezier dat ik heb bij het ontwerpen en het creëren van collecties wil ik weerspiegelen. Het leven is te kort om mee te lopen in een grijze massa dus durf jezelf te onderscheiden.

 Wat is jouw visie over mode, hoe zie jij de toekomst van de mode-industrie voor je? En welke rol neem jij daarin?

Ik ben ervan overtuigd dat we echt moeten afstappen van het fast fashion systeem en naar slow fashion moeten gaan. Het is niet meer nodig om bij wijze van spreken om de twee maanden een nieuwe collectie uit te brengen. De consument is er gewoon helemaal door verzadigd en volgt gewoon de ‘trends’ zonder te beseffen of deze wel bij hun persoonlijkheid past, wat zorgt voor een massa in weg gegooide grondstoffen. Door langzamer te gaan produceren en ontwerpen is er meer tijd om duurzame mode te creëren die de ethische waarden en normen van de ontwerper weerspiegelen. Hier wil ik ook mijn bijdrage in brengen.

 Wat is het concept van je afstudeercollectie?

Mijn collectie SWEET ASPHYXIA is geïnspireerd op wilde overwoekeringen in de natuur waarmee ik bij de drager/toeschouwer geborgenheid wil opwekken. Geborgenheid is volgens mij iets wat je voelt en vind als je heel bewust in een omgeving bent en alles rondom je apprecieert en bewonderd, daarom voel ik mij geborgen ten opzichte van de wilde overwoekeringen in de natuur. Ik wil dat andere mensen mijn collectie gaan appreciëren en bewonderen voor de schoonheid ervan. Ik wil dat ze zich aangetrokken voelen tot deze stukken zodat ze zich even geborgen voelen, stilstaan en rust vinden in de esthetiek van overwoekeringen in dat kledingstuk.

 Wat kunnen wij van jou verwachten in de nabije toekomst?

Je kan de toekomst niet voorspellen maar het is wel mijn doel om mijn eigen label op te starten. Ik wil al mijn creativiteit en positivisme daar in kwijt kunnen.  Doordat ik voor mijn label een slow fashion formule ga ontwikkelen zou er ook meer tijd ontstaan voor ander creatief werk. Zo wil ik graag mijn schilder en teken vaardigheden blijven ontwikkelen en ook richting het accessoire ontwerpen gaan. Ik ben bang dat als ik mezelf alleen maar blijf focussen op mode dat ik snel uitgeblust ga zijn, terwijl het een plezier moet blijven om creatief te kunnen werken.

Lees ook