Verantwoord ‘pakje’ uit een oude sigarettenautomaat

Surprise

Auteur: Dyanne Sleijpen
Vrijdag 18 mei 2018

Iedereen kent het gevoel van vroeger: je mag van je moeder een surprise-ei in de supermarkt kopen. Blij en vol spanning huppel je naar de winkel want ‘Ohhh, wat zou er in het eitje zitten?’. Dat is precies het gevoel dat ik krijg nu ik voor de oude mechanische sigarettenautomaat in de Brandweer Kazerne van Maastricht sta. Nee, niet voor sigaretten, maar voor een ‘pakje kunst’.

‘Pakje kunst’ is een initiatief van Ro-Nalt Schrauwen, beeldend kunstenaar uit Tilburg. Hij ontdekte dit fenomeen in Berlijn en ging er vervolgens zelf mee aan de slag. Ook in Nederland werd het een groot succes. Lokale kunstenaars worden onder de aandacht gebracht door de verkoop van unieke kleine kunstwerken ter grootte van een pakje sigaretten. Van buiten zien de pakjes er allemaal hetzelfde uit, maar de inhoud van ieder pakje is uniek! Zit er een illustratie, schilderwerk, beeldje of drukkunst in het pakje? Of misschien wel fotografie, keramiek of houtbewerking? Het is net als toen ik klein was, met mijn plastic eitje: een grote verrassing!


Maar liefst 22 steden hebben een of meer automaten en nu is het fenomeen eindelijk in Maastricht! Dankzij Luus Schreurs. ,,Eigenlijk wilde ik gewoon meedoen met dit initiatief, dus ik mailde Ro-Nalt. Deze antwoordde dat ik zeker mee kon doen, maar dan wel in Tilburg, want in Limburg stond geen automaat. Ik dacht direct, dat moeten we toch ook in Maastricht krijgen?! Ik besprak mijn idee met de Brandweer Kazerne, zocht twintig kunstenaars en binnen een maand had ik alles rond. Het kostte veel energie, maar het loont enorm. Ik sta er van te kijken: er hebben zich al meer dan vijftig kunstenaars aangemeld. Iedereen kan meedoen, maar het moet wel in een sigarettenpakje passen. Op maat gemaakt dus.”

Ik mocht spieken tijdens het inpakken van deze prachtige cadeautjes. Kunstenaars die met veel liefde hun kunstwerkjes in doosjes verpakken en vol passie hun verhaal vertellen. Ik zou er nog tien blogs over kunnen schrijven. Of ik daar stiekem in de pakjes mocht kijken? Nee, ook ik moet helaas nog even wachten. Maar… hierbij alvast enkele tipjes van de sluier. We moeten nog heel even wachten, maar gelukkig niet zo lang. Morgen (zaterdag 19 mei om 12.00 uur) zal deze nieuwe verslaving in de Brandweer Kazerne in Maastricht worden geopend door de wethouder van cultuur Bert Jongen. En jij kunt erbij zijn. Trek jij als een van de eersten een pakje uit de automaat? Vergeet dan niet je 2 euro-muntstukken mee te nemen, want voor 4 euro er een voor jou! Laat je trakteren op een kunstwerkje van enthousiaste Zuid-Limburgse kunstenaars. Voor jezelf of als cadeautje voor een lief iemand. Een pakje kunst uit de sigarettenautomaat, heel gezond en stiekem óók een pakje geluk!

 

Lees ook