Regio Luik herpakt zich met Metamorfoses

Wervelend festival onderstreept de culturele kracht van de stad

Auteur: Bianca Lotz
Vrijdag 11 mei 2018

Acrobatiek en circusacts, een openbare yogales met maar liefst vijfhonderd deelnemers, talloze optredens van muzikanten en andere artiesten, en - als klap op de vuurpijl - de landing van een heus ruimteschip, genaamd Aéroflorale II.

 

Het is maar een kleine greep uit de honderden activiteiten die deze dagen plaatsvinden in Luik en omgeving, tijdens het gratis toegankelijke festival Metamorfose. Het vijfdaagse festival, in feite een kunstzinnige verbeelding van de revival die Luik de laatste jaren doormaakt, is afgelopen woensdag begonnen en duurt tot en met zondag 13 mei.

 

In en rond het museum La Bovarie, op dit moment dé culturele hotspot van de voormalige industriestad, was het gisteren een komen en gaan van duizenden mensen die kwamen genieten van de speciale Zen-dag die in het kader van Metamorfoses werd gehouden. Vijfhonderd in witte kledij gestoken mensen die zich vooraf hadden aangemeld, grepen de dag aan om tijdens een massale yogales een positieve vibe te beleven en ook anderszins inspiratie op te doen.

Zo waren er klankmassages en konden kinderen zich vergapen aan slakjes die op hun dooie akkertje richting een aantal kerkjes kropen. Veel bewondering was er voor Chloé Moglia, een gespierde acrobate die hangend aan een vijftien meter hoge paal alle wetten van de zwaartekracht tartte.

Tijdens het festival kan het publiek gebruikmaken van een zogeheten ‘navette fluviale’, een waterbus die je van de ene naar de andere attractie brengt. Even van de grote voordelen van deze vorm van openbaar vervoer – je betaalt per halte - is dat je niet in de file terechtkomt.

Festival Metamorfoses is natuurlijk ook een uitstekende gelegenheid om een bezoekje te brengen aan de expositie Viva Roma, een tentoonstelling van internationaal niveau die georganiseerd is in samenwerking met het Louvre in Parijs. De expositie laat Rome zien door de ogen van Europese kunstschilders. Te zien zijn 170 werken uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw. Ze zijn uit het Louvre en zo’n veertig andere buitenlandse instellingen.

 

Kijk voor meer informatie en het weekendprogramma op www.liegetogether.be

Foto's: Frits Widdershoven

Lees ook