Prijzen naar relatief onbekende namen in Cannes

Cannes blog 5

Zondag 20 mei 2018

 

De Gouden Palm voor de beste film van het festival in Cannes is gewonnen door de Japanse film Manbiki Kazoku van regisseur Kore-Eda Hirokazu. Een arm gezin ontfermt zich over een in de kou achtergelaten gezin. Dat gaat goed, totdat er vreemde dingen gebeuren.

De Gote Prijs werd gewonnen door de Amerikaanse regisseur Spike Lee met zijn flm Blackkklasman. De juryprijs was voor de Libanese regisseuse Nadine Labaki met haar film Capharnaüm. Beste acteur was Marcello Fonte voor zijn rol in Dogman. Beste actrice was Samal Yeslyamova voor haar rol in Ayka.

Een speciale gouden palm was er voor Le Livre d'Image van de hoogbejaarde Franse regisseur Jean-Luc Godard.

Veel relatief onbekende winnaars, maar dat was geen verrassing, want er ook minder grote namen in de competitiefilms dan andere jaren het geval was.

Opvallend en voor België een opsteker was het dubbele succes voor de film Girl van regisseur Lukas SDhont. Die draaide in 'Un Certain Regard', in feite de tweede competitie. De film won de Gouden Camera en bovendien werd hoofdrolspeler Victor Polster nog eens apart bekroond. De film gaat over de genderproblematiek. De hoofdpersoon die ballerina wil worden, twijfelt of ze man of vrouw wil zijn.

Jo Cortenraedt

Lees ook