Première ‘Un Ballo in Maschera’

Bij Opera Zuid

Auteur: Manon Berns
Donderdag 17 mei 2018

De opera Un Ballo in Maschera van Verdi, die in mei in première gaat, is de derde regie van Waut Koeken bij Opera Zuid. De samenwerking met drie prestigieuze Europese operahuizen maakt het voor het kleine operagezelschap mogelijk om deze opera groots uit te voeren. ,,Zeven top solisten en een groot koor en orkest: zonder samenwerking is dit echt onmogelijk.”

De deur van het kantoor van Waut Koeken, intendant van Opera Zuid, staat wijd open. Het typeert de open sfeer binnen het operagezelschap. ,,Als piepklein huis met een waanzinnig krap budget waarmee je eigenlijk geen opera kunt maken moet je ontzettend creatief en inventief zijn.”

De ambities van Opera Zuid zijn er niet minder om: met een prikkelend repertoire een breed publiek aanspreken, waarbij kwaliteit en talentontwikkeling hoog in het vaandel staan. Het dwingt Koeken scherpe keuzes te maken en intensief samen te werken. ,,Onze kracht is dat we out of the box denken: het is onmogelijk en toch gaan we het doen.”

Un Ballo in Maschera is daarvan een mooi voorbeeld. Binnen de kwaliteitstandaard die Opera Zuid wil brengen is de productie te duur om op eigen houtje te doen. ,,Je kunt dan gaan zitten treuren óf op zoek gaan naar oplossingen.” Koeken koos voor het laatste en bracht een samenwerking met drie grote Europese operahuizen tot stand.

UIT DE IVOREN TORENS
Opera Zuid is niet het enige gezelschap met een krap budget. ,,Met collega’s kijken we hoe we het beschikbare geld zo optimaal mogelijk kunnen inzetten. We delen tenslotte dezelfde belangen en passies.” Op regionaal, landelijk en internationaal niveau gaat Opera Zuid daarom samenwerkingsverbanden aan. Op de samenwerking met Opéra National de la Lorraine in Nancy, Les Théâtres de la Ville du Luxembourg en Angers Nantes Opéra, drie prestigieuze operahuizen met juist grote budgetten, is Koeken extra trots. ,,Als operagezelschap van en voor Zuid-Nederland is een internationale uitstraling belangrijk.” Daarnaast wil Opera Zuid kansen creëren voor Nederlandse zangers in het buitenland. ,,Talent moet je niet alleen koesteren, maar ook de deur uitsturen. Zeker jong talent, dat nog onbekend is. Door deze coproductie gaat onze cast op tournee door Frankrijk.”

BREED PUBLIEK
Ook al gaat opera over grote thema’s, volgens Koeken is het geen elitaire en intellectuele kunstvorm. ,,Door de unieke bundeling van poëzie, theater, muziek en vormgeving spreekt opera je hoofd en je hart aan.” Bovendien moeten we niet vergeten dat grote componisten hun opera’s juist voor een breed publiek schreven. ,,Mensen bezochten de opera zoals wij de bioscoop, voor ontspanning en vermaak. In die zin is film een erfgenaam van opera.” Alhoewel zijn achtergrond als filosoof en kunsthistoricus hem een schatkamer aan informatie geeft, hoopt Koeken dat zijn producties in de eerste plaats emotioneel en zintuigelijk bij de toeschouwer binnenkomen. ,,Ik probeer het bloedend hart van een partituur, die eeuwen geleden geschreven is, te bepalen. Waarom raakt het ons vandaag de dag nog?”

GEMASKERD BAL
Un Ballo in Maschera is gebaseerd op een toneelstuk over de Zweedse koning Gustav III, die tijdens een gemaskerd bal vermoord werd. ,,Een koning heeft alles, behalve voldoende ruimte voor zijn eigen gevoelens. Hij speelt een rol, zoals wij dat eigenlijk allemaal in het dagelijks leven doen.” Om dit thema bij een groot publiek onder de aandacht te brengen, koos Giuseppe Verdi voor een spannend en meeslepend verhaal. ,,Hij maakte er een soort thriller van met het politieke complot rondom de moordaanslag op Gustav III als plot. In Hollywood zouden ze nu zeggen: based on a true story.” Emoties moesten bij de toeschouwer maximaal binnenkomen. ,,Verdi was een meester in het inzoomen op emoties en liet de werkelijkheid zo even tot stilstand komen.” Met zijn oog voor timing in de opbouw van scènes bereikte Verdi een groots effect bij zijn publiek. ,,Als het doek viel bleef het publiek ademloos achter.” 

Un Ballo in Maschera door Opera Zuid m.m.v. philharmonie zuidnederland en Theaterkoor Opera Zuid. 19 mei, Parktheater, Eindhoven – première; 22 mei, Theater aan het Vrijthof, Maastricht; 7 juni, De Maaspoort, Venlo; 9 juni, De Domijnen, Sittard; 12 juni, Cultuurcentrum Hasselt; 14 juni, Parkstad Limburg Theater Heerlen; 16 juni, Openluchttheater Valkenburg.
Voor verdere speeldata en kaartverkoop klik hier.

 

 

FOTOGRAFIE: RICHARD STARK, C2IMAGES POUR OPÉRA NATIONAL DE LORRAINE.

Lees ook