Minder grote sterren in Cannes

Filmfestival Cannes Blog 1

Auteur: Jo Cortenraedt
Woensdag 9 mei 2018

Het is even druk als andere jaren bij het filmfestival in Cannes, zeker nu het lange Hemelvaart-weekend begint. En aan glamour en party's ook geen gebrek. Maar toch zou het wel eens een iets minder spectaculaire editie kunnen worden. Want, publicitair gezien zijn het vooral de grote filmsterren die zorgen voor het spektakel. En die zijn er dit jaar een stuk minder.

Dat heeft onder meer te maken met een verschil van mening tussen de festivalorganisatie en Netflix. Het gevolg is dat een aantal nieuwe films waar Netflix bij betrokken is, niet in Cannes in première gaan. En laat daar nou een aantal bekende namen bij zitten. En zo werkt het, de filmsterren komen om de premières van hun eigen film bij te wonen en te promoten. En anders komen ze niet, hoe aangenaam toeven het ook is aan de Côte d’Azur.

Er zijn overigens nog altijd wel een boel filmacteurs en actrices, producenten, regisseurs en andere betrokkenen aanwezig. Maar de meest bekenden zorgen voor de grootste aandacht. Die van het kaliber Clooney, Pitt, Kidman en soortgelijken. Met name Hollywood is niet dik vertegenwoordigd in de Zuid-Franse badplaats, terwijl dat normaal wel de hofleverancier is van de grote namen.

Daar zorgde in het verleden onder meer producent Harvey Weinstein voor, maar die laat zich niet meer zien, sinds hij van alle kanten beschuldigd wordt van seksueel wangedrag ten opzichte van actrices en andere vrouwen uit de filmwereld.

Helemaal zonder sterren hoeft Cannes het natuurlijk ook niet te doen. Zo konden we de perspresentatie van de film ‘Todos los sabes’ (Everybody knows’)  meemaken met in de hoofdrollen het acteursechtpaar Penelope Cruz en Javvier Bardem. Een film over een familiedrama. Beide sterren vertelden dat ze inmiddels goed in staat zijn om werk en privé te scheiden, dus ze nemen de dramatiek van hun rol niet mee naar huis.  „Het is wel bijzonder om samen in een film te spelen”, maar het is niet de bedoeling om dat al te vaak te doen”, vertelde Penelope Cruz.

Andere bekende namen in Cannes dit jaar zijn onder anderen Cate Blanchett als voorzitster van de jury, Martin Scorsese, Wim Wenders (die een film over de paus presenteert), de Deense regisseur Lars von Trier die weer terug mag komen na een eerder schandaal, en oudgediende John Travolta die een ‘les’ in cinema komt verzorgen.

 

 

Lees ook