Meet COLLECTIVE12: Dé afstudeerders van MAFAD

Nienke Creemers

Woensdag 23 mei 2018

In de aanloop naar Fashionclash Festival zullen wij de komende weken een aantal afstuderende design studenten van MAFAD voorstellen. Deze studenten zijn onderdeel van COLLECTIVE12. Deze lichting studenten moet in tegenstelling tot voorgaande jaren hun eigen afstudeershow  organiseren en financieren.  Met jou steun kunnen deze studenten deelnemen aan Fashionclash Festival waar zij in samenwerking met FASHIONCLASH een volwaardige afstudeershow neer kunnen zetten.

 

Via deze link kan je de studenten steunen en meer informatie vinden.

Naam: Nienke Creemers

Instagram: nienke_creemers

Mijn naam is Nienke Creemers, geboren in 1996 en opgegroeid in het dorp Wijnandsrade, niet ver van Maastricht. Na de HAVO ben ik begonnen aan de Design Academy in Eindhoven, al snel kwam ik erachter dat ik geen producten wilde ontwerpen. Het jaar daarna ben ik gestart op de academie in Maastricht waar ik na het eerste jaar koos om af te studeren in de richting mode.

Mijn stage heb ik gelopen bij modeontwerper Craig Green in London. Daar heb ik enorm veel geleerd over; techniek, samenwerken, marketing, PR en heel hard werken. Hier zag ik hoe leuk de mode industrie kan zijn en hoe fijn het is om met een team een prestatie neer te zetten.

 

1. Hoe kijk je terug naar je studie? Wat was het meest bijzondere wat je hebt meegemaakt?
Het meest bijzondere van mijn studie waren de zes maanden in London tijdens mijn stage periode. Ook ben ik heel blij met de klas waarmee ik vier jaar gestudeerd heb. Het was heel fijn dat we een hele hechte groep hebben waarbij we elkaar altijd konden helpen.

 

2. Wat kenmerkt jou als ontwerper?
Wat mij kenmerkt als ontwerper is dat ik erna steef dat al mijn projecten maatschappelijke relevantie hebben. Het concept van een collectie          gaat voor, alle details moeten kloppen en aansluiten op het verhaal.

Bij het maken van mijn kleding maak ik veel gebruik van materiaal bewerkingen om de vorm te beïnvloeden of bepalen en ik kleur heel belangrijk voor het bepalen van de sfeer. Het leukst vind ik om te spelen met kleinere details die je later pas ziet.

3. Wanneer heb je besloten om (mode)ontwerper te worden?
Pas halverwege mijn stageperiode heb ik besloten om me volledig te gaan focussen op mode. Daarvoor had ik nogal wat reserveringen over de mode-industrie. Tijdens mijn stage merkte ik hoeveel ik genoot van het maken van kleding en hoe leuk ik de snelheid van mode vind. De ’mode wereld’ in London was heel anders dan hoe ik deze industrie zag.

Ook kwam ik erachter dat ik heel ver wil gaan om een resultaat te bereiken, en dat ik dat heel erg leuk vond.

 

4. Wat fascineert en/of inspireert jou in het algemeen?
Een enorme inspiratie bron voor mij is hoe mensen zich gedragen, hoe we functioneren in een groep en hoe we onszelf,als maatschappij, zien. Waarom doen we bepaalde dingen zoals we ze doen?

 

5. Wat is de boodschap dat je wilt uitdragen met je werk?
Het doel van mijn afstudeer collectie: ‘UNPICKING COTTON’ is om te laten zien dat er in de mode industrie al honderden jaren gebruik gemaakt wordt van uitbuiting. Tijdens het ontwikkelen van mijn collectie ben ik in het verleden gedoken van katoen en kwam erachter hoeveel fascinerende geschiedenis er achter dit alledaagse product zit.        

Mijn collectie is een protest. Niet alleen tegen de kleding industrie zoals hij nu is, maar ook tegen mezelf. Ik weet dat het voor mij op dit moment onmogelijk is om een volledig ethisch verantwoorde collectie te maken maar ik hoop dat ik door middel van het maken van deze kleding, andere mensen kan bewegen na te denken over wat ze zelf maken en consumeren en dat het werk aanzet   tot een discussie over een verziekte kledingindustrie waarvan de oorsprong in het verleden en onze cultuur ligt.

 

6. Wat is jouw visie over mode, hoe zie jij de toekomst van de mode-industrie voor je? En welke rol neem jij daarin?
Ik denk dat je als ontwerper via mode een boodschap kan over brengen. Mensen die je kleding dragen zijn natuurlijk een enorm                  uithangbord voor je mening.

Hoe de toekomst eruit gaat zien weet ik niet, maar ik hoop dat de industrie eerlijker en schoner wordt.

7. Wat is het concept van je afstudeercollectie?
Tijdens mijn vooronderzoek kwam ik erachter dat katoen gezien kan worden als de verbindende factor tussen ‘onze’ beleving van mode en de ‘duistere kant’ van de kledingindustrie.

Omdat katoen zo’n alledaags product is vond ik het zeer verrassend, dat juist dit product zo’n duistere geschiedenis heeft; Kinderarbeid, de  onafhankelijkheid van India, de Amerikaanse burger oorlog transatlantische slavernij en milieu-verontreiniging. In al deze onderwerpen speelt katoen een hele grote rol.

Katoen staat daarom centraal in mijn afstudeer project, de geschiedenis ervan en hoe we omgaan met het product, hoe het verwerkt wordt en vooral wie dat doet en hoe wij omgaan met de wetenschap dat er uitbuiting plaats vind in de mode-industrie. De vraag die centraal staat in mijn afstudeer collectie is; Ligt de oorzaak van dit misbruik in onze westerse cultuur en hoe wij omgaan met ons verleden?

 

8.Wat kunnen wij van jou verwachten in de nabije toekomst?
Na het behalen van mijn BA wil ik nog een Master gaan doen om meer verdieping te vinden, en mijn projecten nog meer uit te diepen.

Lees ook