Meet COLLECTIVE12: Dé afstudeerders van MAFAD

Nathan Klein

Woensdag 16 mei 2018

In de aanloop naar Fashionclash Festival zullen wij de komende weken een aantal afstuderende design studenten van MAFAD voorstellen. Deze studenten zijn onderdeel van COLLECTIVE12. Deze lichting studenten moet in tegenstelling tot voorgaande jaren hun eigen afstudeershow  organiseren en financieren.  Met jou steun kunnen deze studenten deelnemen aan Fashionclash Festival waar zij in samenwerking met FASHIONCLASH een volwaardige afstudeershow neer kunnen zetten.

Via deze link kan je de studenten steunen en meer informatie vinden.

Naam: Nathan Klein

Website: nathanklein.nl

Instagram: nathanxklein


Ik ben geboren op tweeëntwintig februari negentienvierennegentig en geadopteerd op zeventien september negentienvierennegentig op het Indonesische eiland Java, in de hoofdstad Jakarta. Van jongs af aan vloog ik al de hele wereld rond. Ongetwijfeld ben ik beïnvloed geraakt door verschillende culturen. Waarbij het ontmoeten van verschillende individuen voor mij ook heel erg belangrijk is geweest tijdens mijn coming-of-age.

Nu woon ik al drie en een half jaar in Maastricht en studeer deze zomer af aan Maastricht Academy of Fine Arts and Design (MAFAD) met een persoonlijke mannen modecollectie. In tweeduizendzeventien heb ik een half jaar stage gelopen in het modehuis van Vivienne Westwood en Andreas Kronthaler, waarbij ik persoonlijk en technisch heel veel heb geleerd en natuurlijk ook over de mode industrie.

Hoe kijk je terug naar je studie? Wat was het meest bijzondere wat je hebt meegemaakt?

Ten eerste heb ik enorm geboft met de klas waarin ik afstudeer. Niet alleen op school maar ook buiten de muren van de academie zijn wij een hechte vriendengroep van ontwerpers en kunstenaars geworden. Zonder hen had ik het gegarandeerd niet vier jaar lang kunnen volhouden.

Ten tweede sowieso mijn zes maanden stageperiode bij Vivienne Westwood en Andreas Kronthaler. Deze werkervaring zal ik nooit meer vergeten. Het was zo bijzonder. Ik kan eigenlijk nog steeds niet geloven dat ik dat voor elkaar heb gekregen. Het voorrecht dat ik heb gehad om mijn stage daar te lopen, zal ik nooit als vanzelfsprekend beschouwen. Een ervaring om nooit meer te vergeten.

 

Wat kenmerkt jou als ontwerper?

“Ik ben niet alleen maar Nathan Klein de homo”. Ik ben niet bang om mijn ideeën in mijn werk te plaatsen waarbij de kracht van openheid erg belangrijk is voor mij. Ik heb een uitdagende veerkracht opgebouwd, waardoor ik op een frisse manier bepaalde onderwerpen binnen de gay wereld benader. Vaak gaat het bij mij over lust en verlangen maar zonder dat het allemaal zeer seksueel overkomt.

In mijn werk leg ik de focus op kleur combinaties, silhouet gelaagdheid en textiel ontwikkeling met voornamelijk knitwear design. Waarbij ik mijn persoonlijke ervaringen samen laat komen met de mode industrie om mijn eigen look te creëren. Modieus blijft voor mij nog altijd heel erg belangrijk!

Wanneer heb je besloten om (mode)ontwerper te worden?

Ik zat toen nog op de Europese School in Luxembourg. Al vanaf het derde jaar middelbaar wilde ik al naar de kunstacademie, maar pas in het zevende jaar wist ik het zeker. Ik wilde heel graag mode studeren, en opgeleid worden als mode ontwerper. Meteen nadat ik mijn Europees Baccalaureaat had gehaald in tweeduizenddertien ben ik een jaar gaan studeren aan de hogeschool van ArtEZ in Arnhem, natuurlijk op de mode afdeling. Maar na een jaar daar te hebben gestudeerd, begreep ik dat deze school niet helemaal voor mij was. In de zomer van tweeduizendveertien ben ik naar Maastricht verhuisd en ben ik begonnen aan mijn vier jaar lange studie aan de kunstacademie van MAFAD waar ik mijn eigen stijl heb kunnen ontwikkelen.Wat fascineert en/of inspireert jou in het algemeen?

Kunst, cultuur, gay studies en natuurlijk ook de mensen om mij heen.

Wat is de boodschap dat je wilt uitdragen met je werk?

Als vervolg op mijn vorige collecties, die telkens deel waren van een groter onderzoek naar de betekenis van homoseksualiteit, heb ik mijn persoonlijke afstudeer modecollectie gecreëerd. Waarin statements voor openbare gelijkheid en een nieuwe betekenis voor mannelijkheid in de mode van belang zijn. Hoe bescherm jij jezelf in de strijd voor openbare beleving van homoseksuele identiteit?

 

Wat is jouw visie over mode, hoe zie jij de toekomst van de mode-industrie voor je? En welke rol neem jij daarin?

Ik hou hartstikke veel van mode, daarom heb ik ook voor deze opleiding gekozen. Mode is heel belangrijk voor mij, maar ook voor heel veel andere mensen. Door mode kun je laten zien wie je bent en waar je voor staat, wat belangrijk voor jou is als individu.

Als persoon maak je je hele leven een ontwikkeling door en daardoor zal mode altijd blijven veranderen. De wereld waarin we leven en ikzelf zullen altijd blijven veranderen en daar wil ik door mijn collecties vorm aan geven. Ik ben wie ik ben en waar ik voor sta en dat wil ik graag laten zien.


Wat is het concept van je afstudeercollectie?

“ I was inspired by a teenage experiende that left me questioning myself. A loss of innocence during adolescence, the moment before a teenage crush burst its dam and becomes a fully fledged first love, this is a story about coming-of-age.”

Met deze gedachtengangen heb ik een romantische coming-of-age mode collectie ontworpen. Over een verlies van onschuld tijdens de adolescentie, de periode waarin een jong persoon biologisch, maar nog niet helemaal emotioneel, volgroeid is. Een belevenis waarin een ‘volwassen’ iemand aan het experimenteren is met zijn emoties en seksualiteit.

Dit is een collectie geïnspireerd door ‘Boys who love boys who love men who love boys.’. Deze collectie heet, ‘The First Time He Kissed a Boy’.

Wat kunnen wij van jou verwachten in de nabije toekomst?

Mijn aspiratie voor de toekomst is natuurlijk om bij een groot modehuis te gaan werken als creatief ontwerper, bijvoorbeeld bij Vivienne Westwood, Gucci of Thom Browne, zodat ik meer ervaring kan opdoen binnen de mode industrie. Ook wil ik mijn eigen modelabel opzetten onder de naam Nathan Klein.

Lees ook