Maastricht krijgt centrum voor klassieke muziek

Nieuwe instelling initiatief van Stefan Rosu van philharmonie zuidnederland

Auteur: Maarten van Laarhoven
Woensdag 9 mei 2018

Maastricht herbergt vanaf dit najaar een onderzoekscentrum dat zich richt op de innovatie van de klassieke muziek. Het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM), zoals de wetenschappelijke instelling heet, is een initiatief van Stefan Rosu, intendant en bestuurder van philharmonie zuidnederland.

Het betreft een interdisciplinair onderzoekscentrum dat vernieuwingen in de klassieke muzieksector wil ondersteunen. Voor Rosu (links op onderstaande archieffoto) gaat met de komst van het MCICM een droom in vervulling. Het past in zijn streven om klassieke muziek in de 21e eeuw door de ontwikkeling van nieuwe vormen van van hernieuwde betekenis te laten zijn

Het MCICM zal worden geleid door de Maastrichtse wetenschapper Peter Peters. Hij gaat per 1 september van dit jaar aan de slag als bijzonder hoogleraar Innovatie van Klassieke Muziek aan de Universiteit Maastricht.

Binnen het MCICM werken de Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool en philharmonie zuidnederland nauw met elkaar samen. Het onderzoekscentrum wordt gefinancierd door de drie organisaties en financieel gesteund door de provincie Limburg en de gemeente Maastricht. Het wetenschappelijk en praktijkgericht artistiek onderzoek van het MCICM zal worden ingebed in de drie deelnemende organisaties, zo heeft de Universiteit Maastricht bekendgemaakt.

Beoogd hoogleraar Peters (foto beneden) - in 2015 schreef hij samen met Maaike Meijer en Jac van de Boogard het boek Rieu. Maestro zonder grenzen - was in de afgelopen jaren nauw betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe centrum. ,,De philharmonie zuidnederland vervult in de samenwerking tussen MCICM en orkest een functie die vergelijkbaar is met die van een academisch ziekenhuis in de context van medisch onderzoek. Door hierbij de musici en kunstenaars van morgen te betrekken ontstaat een onderzoeksomgeving waar alle deelnemende instellingen belang bij hebben.”

Met het MCICM versterkt de philharmonie zuidnederland haar positie als dynamische impulsgever voor het muziekleven in Nederland. Het orkest toont een continue drang naar innovatie en verbreding van het aanbod om nieuwe doelgroepen te bereiken en bestaande bezoekers te binden. Niet alleen in relatie tot concertbezoek, maar ook op het gebied van educatie en de relatie met het bedrijfsleven, de algehele economie en de wetenschap.

Lees ook