Andrea Beckers opent solo-expositie in New York

Maastrichtse kunstdocente combineert fotografie met schilderkunst

Auteur: Nadine Massen
Maandag 14 mei 2018

Het zijn bijzondere maanden voor Andrea Beckers (24). De in Maastricht geboren en getogen kunstenares opent eind deze maand, naast haar werk als kunstdocente, een solo-expositie bij Artifact Gallery in New York. 

Een verhaal dat begint bij de vooropleiding voor de kunstacademie op Kumulus, het centrum voor kunstonderwijs in Maastricht. Daar komt ze voor het eerst in aanraking met fotografie. Op de kunstacademie groeit Andrea’s brede interesse voor kunst uit tot een ware passie. ,,Het eerste jaar van de kunstacademie is heel breed, hier krijg je dus een beetje van alle vakken, zodat je kan zien waar jouw interesses liggen.” In dit eerste jaar ontdekt Andrea dat schilderkunst haar ook heel erg ligt. Toch weet ze al heel zeker dat ze aan de slag wil als kunstdocente. ,,De docenten op de kunstacademie zeiden altijd dat je de vakken nooit los van elkaar moet zien, maar ze juist als een geheel moet opvatten”. Met die wijsheid in gedachten begint Andrea in haar laatste jaar haar passie voor fotografie en schilderkunst samen te voegen. Uiteindelijk studeert ze ook in deze beide vakken af. Het uit zich in de kunst die ze ook vandaag de dag nog maakt en die nu dus ook in de expositie in New York komt te staan. 

De kunstwerken komen natuurlijk niet zomaar tot stand. Andrea heeft zich altijd laten inspireren door een combinatie van de abstracte schilder Wassily Kandinsky (die met zijn werken haar fantasie op hol brengt) en de kunstenares Flora Borsi. Deze laatste staat bekend om haar mix van kunst en portretfotografie. Verder wordt Andrea geïnspireerd door vrouwelijke modellen. Dit kunnen bekenden zijn, maar soms ook iemand die ze gewoon tegenkomt op straat. Als dit laatste zich voordoet, dan spreekt ze degene ze wil portretteren ook echt aan.

Andrea maakt doorgaans gebruik van twee types modellen. Vrouwen met licht blond haar met lichte ogen en getinte modellen met donker haar en donkere ogen. Deze modellen worden geportretteerd en gefotografeerd. De gedrukte foto wordt bewerkt met diverse materialen, variërend van verf tot ecoline, zodat er sprake is van mixed media.

 

Na haar afstuderen gaat Andrea aan de slag als fulltime kunstdocent, eerst bij het Sint-Maartens College Maastricht en daarna op het BC Broekhin in Roermond. Al haar vrije tijd gaat op aan het creëren van nieuwe kunstwerken. Op de vraag of ze nog wel tijd heeft voor leuke dingen antwoordt ze lachend: ,,Lesgeven en kunst maken is waar ik voor opsta. Daar besteed ik met plezier al mijn tijd aan.” Soms, zo geeft ze toe, is het wel wat hectisch. Bijvoorbeeld als ze een drukke week op school heeft of, zoals nu, er een expositie aan komt. Dat deze expositie niet in Nederland is, maakt het nog gecompliceerder. 

Iedereen die ook maar een beetje vertrouwd is met de kunstwereld, weet dat het voor een kunstenaar vaak lastig is om er te midden van de vele andere kunstenaars uit te springen. Hoe kom je nou als kunstenaar met een expositie in New York terecht?

Bij Andrea begint haar weg naar kansen bij de afstudeerexpositie van de kunstacademie. Op zo’n tentoonstelling komen veel kunstliefhebbers en belangrijke mensen uit de kunstwereld af. Ze ontmoet er iemand van ‘The Artist and the Others’, een Maastrichts project dat jonge kunstenaars helpt met het opzetten van exposities. Voor dit initiatief heeft Andrea ‘Thank You Cards’ gemaakt voor de sprekers van ‘The Artist and the Others’. Ook wordt ze benaderd door de Maastrichtse galerie Post & García. Deze galerie besteedt vaak aandacht aan jonge kunstenaars in wie zij veel potentie ziet. Bij de eindexamenexpositie is ook iemand aanwezig die de Duitse kunsthistoricus Ingrid Gardill heeft getipt over de werken van Andrea. Zij vraagt Andrea of ze een paar van haar werken in haar boek, ‘Internationale Kunst Heute’, mag publiceren. Via deze Ingrid Gardill wordt Andrea gelinkt aan een relatie in Wenen. Het levert haar een expositie in de Oostenrijkse hoofdstad op. Het hebben van een groot internationaal netwerk is voor een kunstenaar erg van belang. Het bied simpelweg meer opties en natuurlijk een internationaal aanzien, erkent Andrea.

 

Met de expositie in New York gaat ze een paar stappen verder. Deze expo is niet het gevolg van goede connecties, maar van eigen initiatief. Twee jaar geleden vertrekt Andrea met haar portfolio naar de Big Apple. Ter voorbereiding aan de reis maakt ze een selectie van potentieel interessante galerieën. Ze gaat langs bij verschillende galeries om haar werk te laten zien. Uiteindelijk wordt ze gecontacteerd door Artifact Gallery, een galerie met grote klanten als Microsoft en American Express. ,,Initiatief durven tonen is een eigenschap waar je als kunstenaar over moet beschikken, het komt je niet allemaal vanzelf aanwaaien”. Andrea zal zelf de hele week van haar expositie in de galerie aanwezig zijn. Met name de openingsavond is belangrijk, gezien het klantnetwerk van de galerie dat hier op afkomt. 

De werken die in New York te zien zijn gaan over de strijd in het dagelijks leven, het vertrouwen op je intuïtie en beslissingen die je neemt. ,,Veel mensen worden in verschillende richtingen getrokken en geduwd en dat veroorzaakt een verzameling herinneringen, emoties, gedachten en gevoelens in hun hart en lichaam.” 

 

De tentoonstelling is van 30 mei tot 3 juni te bezichtigen in Artifact Gallery, New York City. Mocht je dit een beetje ver van huis vinden dan kun je een aantal werken van Andrea Beckers bewonderen in de vaste collectie van Museum de Domeinen in Sittard. 

https://www.andreabeckersfineartanddesign.com/ 

Coverfoto: Harry Heuts

Lees ook