Il Trovatore : meesterlijke muziek in pure setting

Zomeropera Alden Biesen wijdt 21ste productie aan Giuseppe Verdi

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Dinsdag 22 mei 2018

Verdi doet deze lente flink van zich spreken in de euregio. Waar het Maastrichtse operagezelschap Opera Zuid de komende vijf weken een tour door Nederland maakt met zijn nieuwste productie Un ballo in Maschera (en daarbij ook Hasselt niet overslaat), trakteert Zomeropera Alden Biesen het operapubliek de komende maand op Il Trovatore, een ander meesterwerk van de grote Italiaanse componist.

De nieuwe productie, de 21ste alweer, is tot en met 16 juni te zien op de Landscommanderij Alden Biesen. Artistiek directeur Piet Vansichen en zakelijk partner Martine Cuyvers wisten weer een internationale cast van begaafde solisten, koorzangers en musici te verzamelen. Waaronder de Indisch-Britse sopraan Meeta Raval die via haar echtgenoot, in een ver verleden, zelfs aan Maastricht kan worden gelinkt.

Of de tenor Francesco Medda. Drie weken geleden zong deze Milanees nog de gelijkaardige rol van Manrico in Bologna. Kortom, zangtalent dat een prominente plaats inneemt in het muzieklandschap, net zoals de Zomeropera zelf.

Regisseur Carlos Wagner en dirigent Enrico Delamboye zochten en vonden een perfect evenwicht om de meesterlijke muziek in een pure setting te brengen. Zo legt Wagner de link naar de brand van het kasteel in 1971, vertrekkend vanuit het libretto waarin vlammen en vuur een belangrijke factor vormen. En waar je een verhaal krijgt van hartstochtelijke liefde, ogenschijnlijk bedrog en heldhaftige zelfopoffering.  Dat alles leidt tot een inspirerende avond .

Nog tot 16 juni in de Landcommanderij van Alden Biesen, Kasteelstraat 6,  Rijkhoven, bij Bilzen. Kijk voor alle informative en kaartverkoop op www.zomeropera.be

Foto’s : Zomeropera

Lees ook