Heiligdomsvaartlied: van angst naar vreugde

Bijzonder werk Frank Steijns beleeft wereldpremière op andere locatie

Auteur: Maarten van Laarhoven
Woensdag 2 mei 2018

Maar liefst 220 musici uit de drie landen van de Euregio op één groot podium als begeleiders van internationale operasterren, onder wie Marjon Lambriks en Huub Claessens. De wereldpremière van het Heiligdomsvaartlied, een compositie van de Maastrichtse componist Frank Steijns, op 1 juni in de Sint Theresiakerk aan de Tongerseweg in Maastricht, belooft een bijzonder spektakel te worden.


Huub Claessen


Marjon Lambriks

De wereldpremière is onderdeel van het zogenoemde Groot Heiligdomsvaart Concert, verzorgd door jongerenorkest Amikejo,het grootste jeugdsymfonieorkest van de Euregio. Het concert zou aanvankelijk worden gehouden in de volledig gerestaureerde Lambertuskerk aan het Emmaplein, maar vanwege het grote aantal deelnemers heeft de organisatie van Heiligdomsvaart besloten dit concert te verplaatsen naar de Sint Theresiakerk, een kleine kilometer verderop. ,,Doordat deze locatie aanzienlijk groter is, doet zich de bijzondere situatie voor dat we ook meer kaarten in de aanbieding hebben”, aldus woordvoerder Tom Berghmans.

Op het programma van het Groot Heiligdomsvaart Concert worden onder meer werken uitgevoerd van Georg Friedrich Händel (Music for the Royal Fireworks), Ennio Morricone (The Mission) en Carl Otto Nicolai (Messe in D-Dur).

,,Maar het absolute hoogtepunt is het Heiligdomsvaartlied dat voor de eerste keer wordt uitgevoerd”, aldus Tom Berghmans. Dit lied bestaat uit vier verschillende delen. Elk deel bevat een scène uit het leven van Sint Servaas. De sfeer gaat symbolisch van angst naar vreugde.

Het werk is gecomponeerd door Frank Steijns, stadsbeiaardier in onder meer Maastricht, Weert en Heerlen. Daarnaast is hij bekend als violist in het in Johann Strauss Orkest van André Rieu.


Frank Steijns

De tekst is van de Limburgse dichter Daan Doesborgh. Hij schreef het verhaal in het oud-Nederlands zoals dat werd gesproken ten tijde van Henric van Veldeke (schrijver van de Servaaslegende). Dat was toen de euregionale taal die zowel in het huidige Nederland als Duitsland werd gesproken. Gezien het euregionale karakter van Amikejo en de medewerking van het Mädchenchor am Aachener Dom & Aachener Domchor is voor deze historische ‘tussentaal’ gekozen, aldus de organisatie. Het stuk is georkestreerd door de Londense producer Steven Baker. Marjon Lambriks en Hubert Claessens zijn de solisten in deze bijzondere compositie.

Het Aachener Domchor verzorgt jaarlijks ongeveer vijftig diensten en concerten. De afgelopen jaren hebben concertreizen plaatsgevonden naar Rusland, Amerika, Israël en Zuid-Afrika. Een bijzonder hoogtepunt was het concert voor Paus Franciscus in 2016 in Rome.

Amikejo is sinds 2010 actief vanuit de Euregio Maas-Rijn. De internationale projecten van Amikejo zijn van groot belang voor culturele uitwisseling tussen landen en regio’s binnen én buiten de Euregio Maas-Rijn. Amikejo verenigt jonge musici in de Euregio. Amikejo heeft de afgelopen jaren diverse concerten gegeven in binnen- en buitenland.

 

Kaarten voor het bijzondere concert zijn te koop via www.theateraanhetvrijthof.nl Aanvang 19.00 uur. Entree: € 12,50

 

Lees ook