Fontein van de eeuwige jeugd

Het Regenerate-menu van Prof. Dr. Leonard Hofstra

Donderdag 10 mei 2018

In een van de Pirates of the Caribbean-films gaat captain Jack Sparrow, meesterlijk neergezet door Johnny Depp, op zoek naar de fontein van de eeuwige jeugd. Ik kan me niet meer herinneren of onze Jack de fontein uiteindelijk vindt, maar ik weet wel dat de zoektocht naar jong blijven onze samenleving flink bezighoudt. Denk bijvoorbeeld aan de sterke opmars van cosmetische ingrepen en injecties. Maar recent zijn er ontdekkingen gedaan in wetenschappelijk onderzoek die laten zien dat de beroemde fontein van de eeuwige jeugd in ons allemaal zit...

Hoe dit werkt?
Eenieder van ons heeft zogenaamde stamcellen in het lichaam, die nieuwe jonge cellen kunnen aanmaken. Deze stamcellen worden normaal gesproken geremd door eiwitten en glucose. Het niet eten van glucose en eiwit maakt de stamcellen actief. Daarnaast is het zo dat als je een paar dagen weinig calorieën tot je neemt, het lichaam oude cellen gaat opruimen als bron van energie. Als je dus een paar dagen weinig eet, denk hierbij aan 500 tot 600 calorieën per dag, worden oude cellen in je lichaam opgeruimd en worden stamcellen actief. Als je na het vasten vervolgens weer normaal gaat eten (wel gezond natuurlijk), ontstaat een fontein aan nieuwe jonge cellen in je lichaam. De fontein van de eeuwige jeugd zit dus in ons allemaal en wordt actief door een paar dagen vasten! Nu is volledig vasten voor de meeste mensen in de Westerse wereld geen haalbare kaart. Daarom is het ‘fasting mimicking-dieet’ bedacht, bestaande uit vooral groente en fruit met weinig suikers. In dierenstudies zorgde deze methode voor een langer en beter leven met minder kanker en ontstekingen, een mooiere vacht en zelfs een betere hersenfunctie.

Bij mensen zagen de onderzoekers door hun methode een afname van risicofactoren voor diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en veroudering. Ook bleek een explosie aan nieuwe jonge cellen te verschijnen in het bloed. Spectaculair!

Ik doe dit nu zelf twee dagen per week op maandag en dinsdag en ben verbaasd over het immense effect.

 

 

Wat ik dan eet?
Ontbijt: 200 gram rode vruchten, 100 gram kwark en een paar eetlepels heel lijnzaad, tussen-door rauwe wortels en selderij, voor de lunch een salade met alleen salade, tomaat etc. (dus geen kip/vis/kaas etc) en weinig dressing, en in de avond 400 gram gestoomde groente uit de koeling. Zo blijft je maag gevuld, maar krijgt je lichaam maar weinig calorieën binnen.Wil je ook jonger worden door vasten? Klik dan hier en bekijk het zogenaamde Regenerate-menu.

 


LEO HOFSTRA
PROF. DR. LEONARD HOFSTRA, CARDIOLOGIE CENTRA NEDERLAND / HOOGLERAAR IN CARDIOLOGIE VU

Lees ook