Eén jaar verder: hoe is het met jouw gezondheid?

Ellis blikt terug op haar eerste jaar als blogger voor Chapeau

Auteur: Ellis Visser
Dinsdag 29 mei 2018

Precies één jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Chapeau binnen mijn eigen rubriek Ellis’ Health. Wat vliegt de tijd. In dit jaar heb ik veel geschreven, om precies te zijn 26 blogs, en allemaal stonden ze in het teken van gezondheid. Mijn drive om hierover te schrijven is om jullie te enthousiasmeren, motiveren en inspireren voor een gezonde en gelukkige leefstijl. Daarnaast helpt het schrijven ook mezelf om stil te staan bij de zaken die mij echt gelukkig en gezond maken. Ik vond het tijd voor een tussenstand. Hoe is het met jouw gezondheid? En ik zal ook een klein kijkje geven in mijn situatie.

Wat is gezond voor mij?
Misschien is het ook goed om te vertellen wat ik eigenlijk onder 'gezond' versta. 'Gezond' bestaat voor mij uit meer dan alleen gezond eten en sporten. Gezond zijn is ook genieten van dingen die niet altijd even gezond zijn. Ik probeer een zo goed mogelijke balans te creëren voor mezelf. Ik koop verse producten, eet vaak kleine porties, prop nooit en beweeg met regelmaat. Daarnaast kan ik oprecht genieten van minder gezonde producten (mijn favorieten zijn: wijn, chips en kaasjes). Want dat is immers waar ik gelukkig van word en dat lijkt mij toch de basis voor een goede gezondheid.

Hoe gezond zijn we?
Mijn eerste blog stond in het teken van de gezondheid van de Limburgers. Ik kon toen concluderen dat de Limburgers over het algemeen best gezond zijn. Namelijk: De strekking was dat een derde van de volwassen Limburgers op dit moment zegt door gezondheidsproblemen beperkt te zijn in dagelijkse activiteiten. Maar ondanks dat beoordeelt bijna driekwart van hen de eigen gezondheid als (zeer) goed. Ik ben hier natuurlijk erg blij mee, maar ik hoop dat dit jaar deze cijfers nog verder in positieve zin gestegen zijn. Helaas zijn er nog geen harde cijfers bekend, maar zou ik wel graag met jullie terug willen kijken naar de stappen die gezet zijn afgelopen jaar.

Fit de zomer door
De zomer staat weer voor de deur en het terras roept onze naam. Ook vorig jaar hadden we een mooie zomer en zijn er flink wat tips gegeven om fit te blijven: houd je sport- en eetstructuur aan, gebruik je energie (de zon geeft nu eenmaal meer energie dan de donkere dagen), sport op koele plekken en maak een planning. Mijn zomer stond in het teken van verhuizen. Daardoor was het best lastig om structuur te houden. Na de zomer heb ik daarom de draad weer opgepakt, waardoor ik me snel weer fit voelde. Welke tips heb jij gebruikt?

Stressvrij leven
Sta jij wel eens stil bij de hoeveelheid ontspanningsmomenten die je hebt per week? Als je weet dat 1 op de 7 werknemers zich wel eens opgebrand voelt, dan schrik ik daar best van. We gaan ook maar door, niet alleen mijn omgeving, maar ook ikzelf kan echt weken achter elkaar rennen als een gek. Tips waren welkom. Ik ging zelf aan de slag. Ik nam een ongepland dagje vrij, ging naar de wellness, zei wat vaker nee en maakte wat vaker een lijstje waardoor ik meer overzicht en dus rust kreeg. Heb jij ondertussen ook kunnen werken aan je ontspanning?

Ook gezond op het werk
Al die gezonde tips en recepten zijn mooi, maar wanneer je naar het werk gaat, wordt het toch moeilijk. Daar roepen de broodjes kroketten en vettige tosti’s je naam en is het erg lastig om toch voor de gezonde salade te gaan. Aangezien we de meeste tijd doorbrengen op het werk is het erg belangrijk dat we ook hier gezondheid voorop zetten. Dit heb ik best goed in de smiezen. Ik eet gestructureerd, ik hoef hierdoor niet veel na te denken en gaat het eigenlijk vanzelf. Mijn boterhamtrommeltje is altijd gevuld met lekkere en gezonde dingen en drink ik minimaal 1,5 liter water. Ik ben benieuwd: hoe loop jij tegenwoordig door de kantine? Hopelijk met je eigen boterhamtrommeltje.

Als ik alles zo opsom ben ik best trots. Moet natuurlijk wel uitkijken dat ik niet naast mijn sportschoenen ga lopen, maar er zijn heel wat onderwerpen de revue gepasseerd. Als we nu allemaal een klein beetje hiervan hebben doorgevoerd in ons dagelijks leven, weet ik zeker dat de cijfers van dit jaar nog net iets positiever zijn dan vorig jaar en we hierdoor allemaal een nog mooier mens zijn geworden. Dan trek ik nu de sportschoenen aan en loop nog een rondje, want daar krijg ik de meeste inspiratie, zodat ik jullie ook komend jaar kan voorzien van motiverende gezonde onderwerpen.

 

Lees ook