Een droom aan de Maas: Kesselskade 55

Ellis laat zich rondleiden in een bijzondere woning uit 1742

Auteur: Ellis Visser
Maandag 28 mei 2018

Sinds 2011 woon ik in het prachtige Maastricht. Vanaf dag één ben ik verliefd. Elke keer als ik over de oude brug fiets, uitkijkend op de Maas of door de smalle straatjes langs de oude statige huizen hobbel, geniet ik met volle teugen. Weggaan zit dan ook niet in mijn planning, alles draait om deze stad. Wat mij onlangs ook erg blij maakte, was dat ik een bijzonder pand aan de Kesselskade 55, aan de Maas, van binnen mocht bewonderen. Pooters Makelaardij gaf me een rondleiding door het huis (vraagprijs 750.000 euro) en liet me de vele mogelijkheden van dit oude pand zien. 

 

Op het moment dat ik een bezoek breng aan de Kesselskade schijnt het zonnetje. Het is markt en dus er is genoeg vertier in de stad. De Kesselskade oogt best rustig. Op de terrasjes zitten wat mensen te genieten van het zonnetje. Voordat ik aanbel, bekijk ik het pand van de buitenkant. Het oogt rustig en statig. Typisch voor een pand aan de Maas. Het is duidelijk dat op de begane grond ooit een winkel heeft gezeten, de bovenverdieping is bewoond. Het is lastig om naar binnen te spieken, dus besluit ik maar om aan te bellen.

De medewerker van Pooters Makelaardij ontvangt mij vriendelijk. We starten direct met de winkelruimte. De voorkant van deze ruimte is overduidelijk ingericht geweest. Er flitst snel iets door mijn hoofd dat zegt dat dit best wel eens iets voor mij zou kunnen zijn. Hoe zou het zijn om hier een eigen horecazaak te hebben? Een healthybar, dat zie ik ook wel zitten. De lekkerste broodjes, salades, verse lokale producten van de boer, koffie, sappen en soepen. De winkelruimte heeft een oppervlakte van ongeveer 32 vierkante meter, groot genoeg voor een aantal tafeltjes. De makelaar vertelt dat dit pand ook een vergunning heeft voor een terras. Nog mooier!

We lopen verder het pand in. Er volgen nog twee ruimtes, bij elkaar 60 vierkante meter. ,,Heel vroeger zat hier een slagerij in”, vertelt de makelaar. Dat is duidelijk te zien. Ik stel me zo voor dat je hier workshops zou kunnen geven. Er moet dan wel iets gebeuren aan het licht. Maar ook hier zie ik mogelijkheden. Het laatste gedeelte van deze ruimte ligt onder het buitenterras. Hier is gemakkelijk een lichtkoepel aan te brengen. Ik word met de minuut enthousiaster.

Het valt me op dat de makelaar rustig spreekt en mij alle ruimte geeft om de indrukken te laten landen. Ik ben een tijdje terug op zoek geweest naar een woning. Mijn ervaring toen was dat er vaak geen tijd was en dat er snel keuzes moesten worden gemaakt. De huizenmarkt staat op zijn kop en daar lijken makelaars van te profiteren. De makelaar vertelt dat Pooters Makelaardij zich onderscheidt door een persoonlijke benadering. ,,We bouwen echt een band op en denken verder. Dat geldt voor de koper, maar zeker ook voor de verkoper. In deze bizarre tijd zorgen wij ervoor dat we goed bereikbaar zijn en dat vinden mensen prettig.”

Hij gaat verder ,,Wij hebben een verkooptak, maar ook een verhuurafdeling. Appartementen van 125.000 euro tot woningen van 900.000 euro. We verhuren studentenkamers van 400 euro, maar ook winkelpanden. We kunnen hierdoor een brede groep aanspreken en dat is leuk werken.”

  
Oude tegels uit de kelder

Intussen zijn we aanbeland bij het toilet op de begane grond. Die vloer, ik ben verliefd! De oude tegeltjes laten zien dat we rondwandelen in een oude omgeving. Het pand dateert dan ook uit 1742. De makelaar vertelt dat de tegels uit de toilet afkomstig zijn uit de kelder. Ooit opgegraven en hier teruggelegd. Ze zijn prachtig en passen perfect bij de indruk die ik nu van het pand heb. We vervolgen onze weg naar boven. Via een trap komen we uit op de eerste verdieping.


De leefkeuken. Foto gemaakt vanaf het terras

 

Het valt me direct op dat deze ruimte veel lichtinval heeft. Dat komt door de lichtkoepel die is aangebracht na een verbouwing. We stappen de keuken binnen. Ook hier kan ik me wel amuseren. Een stijlvolle leefkeuken, met behoud van oude elementen en openslaande deuren naar het terras. De steen met 1753 valt me op. Dit is dus niet het bouwjaar van de woning, maar de steen is ooit gevonden in de tuin en heeft een mooi plekje gekregen in de keuken. Deze is aangebouwd. Vanaf de buitenkant zie je goed dat dit een apart huisje is. Binnen zie je dit door het puntplafond. De oude balken zijn behouden. Ik vind het prachtig. Het terras heeft veel privacy en ik zie me dan ook wel zitten op een zondagmorgen met een kopje koffie genietend van de opkomende zon.


De overloop/studeerkamer


Woonkamer

We vervolgen onze tour richting de woonkamer. We komen hierdoor weer terug bij de trap die ons naar boven heeft gebracht. Van deze overloop is een studeerkamer gemaakt. Wederom stijlvol ingericht. Er is hier met respect omgegaan met oude elementen. Het afstapje is een grote steen. Deze is stijlvol gebroken en geeft ons toegang tot de woonkamer. Direct valt me de prachtige oude vloer op, die perfect bij deze woning past. De plafonds zijn hoog, wat ook geldt voor de ramen. Deze geven een adembenemend uitzicht op de oude brug. Ook hier zie ik mezelf wel in het raam zitten. Kijkend naar de voorbijgangers. Altijd wat te zien 


Uitzicht vanuit de woonkamer


Uitzicht vanuit de achterste kamer

Via de bijzondere open trap, die de woning nog ruimtelijker maakt dan ze al is, zetten we onze weg voort naar de bovenverdieping. De grote slaapkamer bevindt zich aan de voorkant, waardoor je dus iedere dag wakker wordt met dit prachtige uitzicht. De badkamer heeft een ligbad en is bekleed met marmeren tegels. Aan de achterkant zit ook nog een iets kleinere kamer. Vergeleken met de benedenverdieping, is de bovenverdieping iets kleiner. Maar ik zie veel mogelijkheden. Laat ik niet vergeten te vermelden dat deze woning ook nog een zolder heeft. Er is een vergunning voor een dakkapel aan beide kanten, waardoor je hier een derde kamer van zou kunnen maken. Door dit alles zou dit een prima plek kunnen zijn voor een ondernemend gezin of koppel.

Samen met de makelaar lopen we weer richting de eerste verdieping. Waar we nog even in mijn favoriete ruimte, de keuken, gaan staan. Ja, ik zou hier wel willen wonen. Wonen boven mijn eigen healthybar, midden in het Maastrichtse centrum in een oude woning, met uitzicht op mijn geliefde brug… laat me dromen!

Meer weten over deze woning? Pooters Makelaardij heeft deze woning in de verkoop.

Meer informatie vindt je dan ook op hun website

Bezoekadres:
Akersteenweg 15
6226 HR Maastricht
Telefoon  :  043-3627674
E-mail      : info@pooters-makelaardij.nl

Zij helpen jou graag verder

Lees ook