De week van de bevrijding

De wekelijkse zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Auteur: Jo Cortenraedt
Zaterdag 5 mei 2018

In de aanloop naar Bevrijdingsdag was het deze week extra onrustig in Nederland. Met zelfs een rechtszaak van iemand die de Dodenherdenking op de Dam wilde gaan verstoren. Het lijkt erop dat alle tradities er zo langzamerhand aan moeten geloven. Van Sinterklaas tot Dodenherdenking. En cowboy spelen mogen de kinderen ook al niet meer.

Nu is het nooit verkeerd om kritisch tegen de zaken aan te kijken, ook als het tradities betreft. Maar de agressieve houding waarmee dat gebeurt, is onaangenaam. En het heeft nogal wat impact.

Erger nog vind ik het toenemende antisemitisme, niet alleen in Nederland maar in heel Europa. Paul Scheffer schreef er deze week over in NRC Handelsblad, en haalde een onderzoek aan waaruit bleek dat zowat de helft van bijvoorbeeld de Turkse en Marokkaanse bevolking in Europa een zekere vorm van haat draagt ten opzichte van Joden. Dat is gevaarlijk.

Juist vanuit die kringen wordt vaak de term 'discriminatie' gebruikt, waarvan ze zelf het slachtoffer zouden zijn. Maar mocht je vinden dat je gediscrimineerd wordt, dan lijkt mij de eerste vereiste dat je zelf wèl het goede voorbeeld geeft en andere bevolkingsgroepen niet discrimineert.

Het heeft natuurlijk veel met onwetendheid te maken. Het ligt er maar aan van je wie je les krijgt, wat je door je ouders verteld wordt en welke media je volgt. Ook in dat kader ben ik een voorstander van de invoering van enkel seculiere scholen. Dan heb je toch wat meer zekerheid dat de kinderen in ieder geval neutraal en volgens de laatste wetenschappelijke inzichten worden geïnformeerd. En niet door religieus gemotiveerde mensen die er hun eigen theorieën op na houden.

Ook was er deze week gedoe over de Ronde van Italië, vanwege de startplaats Jeruzalem. Maar nu Tom Dumoulin in de 'heilige stad' de roze trui heeft veroverd, is dat gelukkig wat verstomd. Van de organisatie uit is het helemaal niet slecht bekeken om juist in Israël te starten. En wat mij betreft mogen ze volgende jaar vanuit Jordanië of Egypte starten. Alleen is het zeer de vraag of ze dat daar organisatorisch aankunnen, zeker ook op het vlak van veiligheid.

Maar het is in ieder geval goed dat Tom zich niets van deze discussie heeft aangetrokken en gewoon hard op de pedalen heeft getrapt. Net zoals André Rieu er vorige maand zijn snaren bespeelde. Als het politiek gezien verkeerd zou zijn om in bepaalde landen je beroep uit te oefenen, dan weet ik nog wel een lijst met tientallen landen waar je iets op kunt aanmerken.

Wellicht is het juist goed om 'positieve' evenementen zoals concerten en sportwedstrijden juist ook te houden in lastige regio's. Want sport en cultuur verbroederen.

In dat kader zou ik voorstellen om de start van de Tour de France volgend jaar in Noord-Korea te organiseren, dat zou nog eens een stunt zijn. En het voordeel daar is dat je daar waarschijnlijk niet van die dwaze supporters langs het parcours zou zien, die de renners voor de wielen lopen.

 

Jo Cortenraedt   

Lees ook