Bonnefanten Award voor Libanese kunstenaar

Marwan Rechmaoui krijgt 50.000 euro plus solotentoonstelling

Auteur: Maarten van Laarhoven / fotografie: Harry Heuts
Woensdag 9 mei 2018

De Libanese kunstenaar Marwan Rechmaoui (Beiroet 1964) is de winnaar van de Bonnefanten Award for Contemporary Art (BACA) 2019. De prestigieuze BACA, die om de twee jaar wordt uitgereikt, bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro, een publicatie en een solotentoonstelling in het Bonnefantenmuseum in mei 2019.

De award, die op 23 mei 2019 voor de tiende keer wordt uitgereikt, is een eerbetoon aan een levende kunstenaar met een uitzonderlijk oeuvre dat in hoge mate erkend en gewaardeerd wordt door kunstenaars, tentoonstellingsmakers en andere kunstprofessionals.

Voor deze jubileumeditie is gekozen voor een BACA-laureaat uit de Arabische wereld, een keuze die past binnen het streven van het Bonnefantenmuseum om verschillende kunstgeschiedenissen voor het voetlicht te brengen, zo heeft het museum laten weten. De opzet is om meer aandacht te schenken aan artistieke praktijken uit niet-Westerse regio’s. Tegen die achtergrond werd er in 2014 en 2016 al bewust gekozen voor een winnaar uit respectievelijk Latijns-Amerika (Laura Lima) en China (Cai Guo-Qiang).

Marwan Rechmaoui is geboren in Beiroet. Zijn ouders verhuisden op zijn achtste naar Abu Dhabi. Hij studeerde in achtereenvolgens Boston en New York en keerde in 1993 terug naar Beiroet, waar hij nog altijd woont en werkt.

 Na zijn terugkeer in de Libanese hoofdstad kreeg Rechmaoui’s werk een meer conceptueel karakter en ontstonden architectonisch en industrieel gevormde sculpturen, reliëfwerken en installaties. De installatie- en reliëfkunst van Rechmaoui is geïnspireerd op de geografie en de rijke culturele geschiedenis van Beiroet en weerspiegelt vaak thema's van verstedelijking en hedendaagse sociale en gedragsverhoudingen. Hij gebruikt industriële materialen zoals beton, rubber, teer en glas om op grote schaal tactiele en sensitieve werken te maken.

Lees ook