Wat ontwerpers kunnen betekenen voor beschermde diersoorten

Bee Collective’s eerste Batpole geplaatst in het Tapijnpark in Maastricht

Auteur: Nina Simons
Vrijdag 4 mei 2018

Afgelopen week is in het Tapijnpark in Maastricht de eerste Batpole geplaatst. Het Maastrichtse ontwerperscollectief Bee Collective won in 2016 tijdens Designday met dit ontwerp de Design Award Made for Maastricht.

Het ontwerp is gebaseerd op bestaande vleermuis-kasten. Het heeft schotten aan de binnenkant, waartussen zo’n 300 beestjes beschutting kunnen vinden. Grootste verschil met de bestaande kasten: deze is niet verstopt, maar neemt een prominente plek in. Zo worden bezoekers van het gebied bewust van het feit dat ze niet de enigen zijn die in dit gebied leven.

 

Bee Collective onstond als initiatief om de bijenpopulatie te ondersteunen en het imago van imkeren te veranderen. Dit samenwerkingsverband tussen imkers en ontwerpers plaatste eerder al Skyhives die onderdak bieden aan deze beschermde diersoort. Dat ze zich dit keer inzetten voor de vleermuizen leek in eerste instantie niet geheel voor de hand liggend. ,,Het zijn namelijk insecteneters”, vertelt medeontwerper Robin van Hontem. ,,In een gezonde ecosystemen levert dit echter geen probleem op. Het behouden van een balans is waar het om gaat”. De ontwerpers van dit collectief lieten deze kans om deze beschermde diersoort te helpen daarom niet aan zich voorbij gaan.

 

Of de kleine gevleugelde diertjes hun weg naar dit nieuwe onderdak ook zullen vinden, zullen we snel weten. Een ecoloog van Arcadis (Design & Consultancy for natural and built assets) zal hun bezoek gaan monitoren. Of je kan zelf een kijkje wagen. Vanaf ongeveer half juni zullen de werkzaamheden in het Tapijnpark afgerond zijn. Tot die tijd kun je vanaf de stadsmuur bekijken of de eerste vleermuisjes hun intrek doen.

Dat ze zich ditmaal inzetten voor een andere beschermde diersoort, betekent overigens niet dat ontwerpers Janicke Kernland, Daniel Meier en Robin van Hontem klaar zijn met hun missie voor de bijen. Hun plannen reiken nog veel verder dan de tot nu toe geplaatste Skyhives. ,,We vinden graag geïnteresseerden voor onze plannen voor Bee City, een paviljoen waarin met imkers hun bijenkasten kunnen plaatsen”.

Begeleid door een van deze imkers kunnen bezoekers hier leren over de bijen. Bijen zijn namelijk van cruciaal belang voor de toekomst van onze voedselproductie. De stadsomgeving - waarin in veel kleinere mate gebruik wordt gemaakt van schadelijke pesticiden dan in landbouwgebieden - is daarom een bij uitstek geschikt voor een prominente plaats voor ze.

Benieuwd naar wat Bee Collective nog meer in petto heeft? Spreek een van de ontwerpers tijdens Designday op 25, 26 en 27 mei in de Decorfabriek in Maastricht.

Fotografie: Nina Simons + Visual Bee City: Bee Collective

Lees ook