Diepvries en blik gezond? Of is vers altijd beter?

Ellis hecht aan vers, maar heeft ook haar vriezer vol

Auteur: Ellis Visser
Dinsdag 15 mei 2018

Mijn diepvries ligt vol met doperwten, bloemkool, pompoen, fruit en nog veel meer ingevroren producten. Altijd handig om in huis te hebben en lekker voor in veel gerechten. Maar op mijn keuken is ook een houten schaal te vinden die bomvol ligt met verse producten. Wat is nu eigenlijk beter? Ik zocht het uit.

Verse groenten en fruit
Om maar direct met mijn favoriet bezigheid te beginnen: ik slenter graag over de markt op zoek naar de beste meloen en broccoli. Voor mij zijn dat echt genietmomentjes. Vervolgens ga ik met een volle tas naar huis om er de lekkerste gerechten mee klaar te maken. Wat ik vaak merk is dat de groenten niet lang houdbaar zijn. Dat komt doordat de groenten al een tijdje onderweg zijn naar mijn keuken. Daardoor neemt de kwaliteit van de groente af. Niet alleen de structuur verandert, de groente verliest ook voedingsstoffen. Bereid groenten daarom altijd zo snel mogelijk, het liefst binnen twee of drie dagen. Dan bevatten ze nog de meeste voedingsstoffen. Voorgesneden groenten kun je het beste direct bereiden.

Ingevroren groenten en fruit
Zoals gezegd kook ik best wel vaak uit de diepvries. Maar is het nu gezond? Ik vind het in ieder geval wel lekker en vaak ook knapperig. Dit komt doordat de groenten na de oogst kort worden geblancheerd en ingevroren. Door dit proces blijven veel voedingsstoffen bewaard (40 procent van het oorspronkelijk gehalte). Na bereiding bevat het zelfs evenveel vitamine, mineralen en smaak als verse groenten en fruit. Dan heb ik het wel specifiek over de producten die niet bewerkt zijn voor invriezen, zoals spinazie a la crème of kant-en-klaarmaaltijden. Zelf invriezen kan natuurlijk ook, maar dat heeft geen positief effect op de kwaliteit van de producten.

Uit blik
Ook blik kom je tegen in mijn keuken. Het is makkelijk, snel en lekker. Ik lees dan wel altijd aandachtig het etiket om te zien of er sprake is van toegevoegde suikers en zout. Dit probeer ik te vermijden. Als je goed zoekt, zijn die producten wel te vinden. In tegenstelling tot verse en ingevroren groenten verliezen producten uit blik wel voedingswaarde, namelijk 15 procent van het oorspronkelijke gehalte. Een voordeel is dat je deze groenten vaak niet lang hoeft te bereiden, waardoor ze niet nog meer voedingswaarde verliezen.

Bereiden
Zoals gezegd bevatten alle drie de varianten vitamines en mineralen. Kies je voor onbewerkte producten - vers, ingevroren of uit blik – dan draagt het allemaal bij aan een gezonde leefstijl. Dat is mooi. Als je eenmaal je voorraadkast en koelkast gevuld hebt, kan het bereiden beginnen. De beste manier om vitamines en mineralen te behouden is stomen, want koken zorgt ervoor dat vitamines en mineralen verloren gaan. Doe daar je voordeel mee.

Lees ook