Van meten is weten naar voelen is weten

Ademhaling, mindset en kou volgens Bart Scholtissen

Auteur: Gina Sophia
Woensdag 2 mei 2018

Bart had alles: huisje, boompje, beestje en een goede baan. Toch ging er ergens iets fout. Na meer dan 10 jaar als neuropsycholoog aan de Universiteit Maastricht en de Open Universiteit gewerkt te hebben trok zijn lichaam aan de noodrem en werd hij tot zijn schrik met een burn-out geconfronteerd. Na zijn herstelproces vol heftige veranderingen is hij zijn eigen bedrijf gestart en aan de hand van zijn eigen verkregen inzichten begeleidt hij mensen in hun veranderprocessen.

Bart is 40 jaar oud en doctor in de neuropsychologie. Na lange tijd in de academische wereld actief te zijn geweest kwam hij er eind 2013 door een burn-out achter dat de manier waarop hij met zijn werk en zijn leven bezig was niet meer voor hem werkte. In het hersteltraject dat volgde kwam hij tot de ontdekking dat de academische wereld vol onderzoek en wetenschap toch niet zijn roeping was en dat de rode draad in zijn leven juist het verbinden van mensen was. “Eigenlijk is het gegaan van meten is weten in de academische wereld naar voelen is weten in de wereld waar ik nu zit” zegt Bart. Tegenwoordig is dr. Bart Scholtissen veranderaar en verbinder maar bovenal is hij gewoon Bart.

De meesten van ons komen gezond op de wereld. Dan komen we volgens Bart in een systeem terecht dat snel en jachtig is en waar controle, angst en negativiteit de bovenhand kregen. “Ergens in de industriële revolutie is een soort stroomversnelling op gang gekomen waarin materialisme en status heel belangrijk werden. Toen mensen inzagen dat ze daarin konden groeien door harder te werken, carrière te maken en maar zoveel mogelijk geld te verdienen is een disbalans ontstaan”. Daarbij komt nog eens, aldus Bart, dat steeds meer mensen last hebben van burn-outs en vergelijkbare klachten waardoor ze hun geld weer moeten uitgeven om beter te kunnen worden. Bart is van mening dat als we van begin af aan beter voor onszelf zorgen we veel gezonder, gelukkiger en sterker door het leven kunnen gaan. Dat kan door bewuster met mindset, lichaam en voeding om te gaan.

Toen Bart tijdens zijn burn-out een filmpje tegen kwam van Wim Hof, die langs een ijsschots zwom, werd de wetenschapper in hem getriggerd. “Ik dacht dat kan niet, dat moet nep zijn.” zegt Bart lachend. Wim Hof zwemt in water met temperaturen rond het vriespunt, wat voor gewone mensen zelfs dodelijk kan zijn. Het filmpje was echter niet nep, sterker nog, het bleek zelfs gezond te zijn en iedereen kan het leren. Onder luid applaus van bewonderaars wereldwijd heeft Wim, oftewel ‘de Iceman’ vele records verbroken door de confrontatie aan te gaan met kou. Hij trok de aandacht van wetenschappers wereldwijd doordat hij heeft aangetoond waar het menselijk lichaam toe in staat is zodra je daar fysiek en mentaal de focus op legt. Wim Hof wil nu vooral anderen laten inzien welke vele lichamelijke mogelijkheden we onbenut laten. Met de juiste training en oefeningen kan iedereen zijn lichaam sterker en weerbaarder maken tegen ziektes. Bart is uiteindelijk bij Wim Hof in het opleidingstraject tot ‘Wim Hof Instructor’ terecht gekomen en past de technieken van Wim als instructeur al anderhalf jaar met succes toe in zijn eigen bedrijf: dat de toepasselijke naam Change & Development heeft meegekregen.

Bart helpt mensen aan de hand van de drie pijlers: ademhaling, mindset en kou, om te gaan met veranderingen en het vinden van balans in hun leven. Dit doet hij, onder andere, door mensen te leren om met de juiste focus en mindset weer controle over hun eigen lichaam en geest te krijgen. Of dat nou individueel, in teamverband of in een bedrijf is dat maakt hem niet zoveel uit. “Ik loop als het ware een stuk van het pad van iemand of een bedrijf mee en pas daarin alles toe wat ik zelf ervaren heb. Dat werkt veel beter dan alles wat ik ooit theoretisch geleerd heb.”

Toch is al het wetenschappelijke onderzoek dat hij in zijn leven heeft verricht niet voor niks geweest, Bart is dagelijks gepassioneerd bezig met het verbinden van ‘evidence based’ met ‘experience based’ om zo mensen dichter bij hun eigen natuur te brengen. Daadwerkelijk naar buiten gaan is daarbij zeer belangrijk om de kracht van de natuur te ervaren. Zo biedt hij bijvoorbeeld, samen met SUP Norway, een unieke ervaring aan waarbij hij tien mensen meeneemt op een vijfdaagse Stand Up paddle-expeditie door de mooiste Noorse fjorden.

Wie ook aan de slag wil met een gezonder, gelukkiger en sterker leven kan starten met de volgende tips van Bart: “Wees jezelf en stap met een open mindset het leven in. Kom uit je comfortzone, ga naar buiten, de natuur in en verbind. Ga bijvoorbeeld eens met een open mindset alleen op een terrasje zitten en voer leuke onverwachte gesprekken of start met koud afdouchen om de dag fris en met een berg energie te beginnen.

En misschien wel de beste tip: vraag vooral ook hulp als je vastloopt, je hoeft het namelijk niet alleen te doen. Bart nodigt je dan ook uit om de connectie aan te gaan en vrijblijvend samen een kop koffie te drinken.

 

Lees ook