Wijnboeren blij met eigen Appellation Contrôlée

Toekenning BOB-status Mergellandwijnen gevierd op Château Neercanne

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 9 april 2018

Op Château Neercanne is vandaag uitvoerig stilgestaan bij de toekenning van een speciale status voor wijnen uit het Limburgse Mergelland door de Europese Unie. Dat gebeurde tijdens een feestelijke lunch in de eetzaal van het kasteel waar in 1991 tijdens een andere lunch de afspraken zijn beklonken die uiteindelijk zouden leiden tot het wereldberoemde Verdrag van Maastricht.

Op de tafel waaraan destijds koningin Beatrix en haar voorname buitenlandse gasten zaten en al genietende de ergste plooien werden gladgestreken, verschenen vandaag een aantal prachtige Mergellandwijnen als begeleider van een reeks mooie gerechten uit de keuken van chef Hans Snijders en zijn jonge, veelbelovende collega Gilbert von Berg.

De lunch eindigde in de grotten van Neercanne, die vorig jaar grote schade opliepen na een hooibrand, maar inmiddels helemaal in oude luister zijn hersteld. Pal tegenover de plek waar de grote keukenmeester Paul Bocuse ooit zijn handtekening zette werd een plaquette onthuld, die herinnert aan het feit dat het Mergelland na zeven jaar duwen en trekken nu eindelijk officieel een BOB heeft.

De zogeheten Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) is een predicaat van de Europese Unie dat wordt verleend aan producten (in dit specifieke geval wijnen) waarvan de productie, verwerking en bereiding plaatsvinden binnen een bepaald geografisch gebied en volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. Door de strenge eisen waaraan het product moet voldoen is de consument verzekerd van een hoge kwaliteit. Een BOB is in zekere zin vergelijkbaar met een Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) in Frankrijk.

Mathieu Hulst, eigenaar van de Apostelhoeve in Maastricht en voorzitter van de Verenigde Wijnbouwers Zuid-Limburg, is bij met de erkenning waar hij en acht andere wijnbouwers in het Heuvelland sinds 2011 voor gestreden hebben, zo stipte hij nogmaals aan.

Voor de Beschermde Oorsprongsbenaming komen vooralsnog alleen wijnen in aanmerking die gemaakt zijn van klassieke druivenrassen (Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay, Auxerrois, Riesling, Rivaner, Gewürztraminer en Dornfelder) die verbouwd zijn op een bodem die bestaat uit een teeltlaag van löss en een ondergrond van mergel (kalksteen). Hulst sluit echter niet uit dat in de toekomst ook zogeheten hybride rassen onder de Brusselse bescherming vallen. ,,Voor mij moet voorop staan dat de wijn goed is. Welke druiven er worden gebruikt, is voor mij uiteindelijk minder belangrijk.

Het gebied waarvoor de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) geldt bestaat uit negen gemeenten: Maastricht, Meerssen, Nuth, Simpelveld, Voerendaal, Vaals, Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten en Valkenburg aan de Geul.

In Nederland is Limburg is volgens Matthieu Hulst met 90 hectare wijnbouwgrond nog altijd de belangrijkste wijnbouwprovincie van Nederland. 75 hectare daarvan ligt binnen het gebied waarvoor binnenkort de Beschermde Oorsprongsbenaming geldt.

Eind vorig jaar werd al een BOB toegekend aan wijnen uit het Belgische Maasland. Deze BOB geldt voor wijnen afkomstig uit het gebied langs de Maas in noordelijke richting, beginnend bij Lanaken. Omdat aan Nederlandse zijde van de grensmaas ook wijngoed Thorn ligt, is de BOB Maasland in feite een grensoverschrijdende appellation. 

De combinatie van löss en kalksteen brengt in Limburg wijnen voort met rijke fruitaroma’s en frisse, tintelende zuren. De heuvels zorgen voor een bundeling van zonnewarmte, een goede drainage en een natuurlijke bescherming tegen late nachtvorst. Het is er niet al te warm, waardoor de druiven mooi langzaam rijpen en ze hun volle aroma potentieel kunnen ontplooien.

,,Het Mergelland is een gebied met een enorm potentieel:, aldus Matthieu Hulst. ,,Nergens in Nederland zijn de omstandigheden voor wijnbouw zo gunstig als hier. Wij wijnbouwers wisten dat natuurlijk al langer. Nationaal zien we de laatste jaren steeds meer erkenning voor de bijzondere kwaliteit van onze wijnen, zowel in restaurants en wijnhandel als in de pers. Dat onze wijnen nu van Europa een beschermde status krijgen is voor ons een kroon op jarenlang hard werken.”

 

Lees ook