Ademhaling: de afstandsbediening van ons lichaam

Vitale workshops in de top van de Thermae 2000 piramide

Auteur: Ellis Visser
Dinsdag 17 april 2018

In ons drukke bestaan vol met allerlei prikkels die wij voortdurend moeten verwerken is het soms lastig om wat rust te vinden. Onze teller staat constant op 100. We staan er lang niet altijd bij stil dat dit veel invloed heeft op onze gezondheid.

Zelf merk ik ook dat ik vaak tegen een grens aan werk. Met een parttimebaan, een eigen bedrijf, hobby’s, een sociaal leven én een huishouden is het best een uitdaging om aandacht en focus te houden op lichaam en geest. Een burn-out of andere ziekten liggen bij veel leeftijdgenoten op de loer. Werkgevers grijpen in. Zo slaan organisaties als Thermae2000, PreventiVIO en zorgverzekering ONVZ de handen ineen. Via het Netwerk Vitaal Limburg maken zij werkgevers bewust van de vitaliteit van hun werknemers. In dit kader vinden er dit jaar meerdere workshops bij Thermae2000 plaats, de plek waar rust en ontspanning centraal staat. Ik mocht er eentje gaan proberen.

Entree Thermae2000

Workshop
Bart Scholtissen, instructeur van de workshop focus&ademhaling, staat met een klein groepje te wachten bij de ingang van Thermae2000. Het valt mij op dat Bart op blote voeten staat en een bepaalde rust uitstraalt waar een druk mens, zoals ik, jaloers op kan worden. We lopen met dit kleine groepje naar de ruimte waar de workshop zal gaan plaatsvinden. Op locatie aangekomen realiseren wij ons dat we in het hoogste punt van Thermae2000 terecht zijn gekomen. Boven alle ontspannende activiteiten die Thermae2000 aanbiedt. Dit punt staat bekend om zijn bijzondere krachten. Gaaf om hier eens te mogen zijn. De ruimte oogt, net als Bart, rustgevend. Matjes in een kringetje, een aangename temperatuur en een rustige melodie vullen de ruimte.

Yogamatje met Bart op de achtergrond

Focus
Bart is ooit opgeleid als dr. in de Neuropsychologie en na een burn-out terug gekomen als gepassioneerd verbinder tussen mens en natuur. Daarnaast is hij instructeur van de Wim Hof-methode (die van de ijsbakken, ja!). Ademhaling is hierbij heel erg belangrijk. Hij vraagt ons dan ook bij de start van de workshop onze ademhaling 1 minuut te tellen. Ik merk zelf dat ik direct focus heb en volgens mij sneller begin te ademen. Maar uiteindelijk tel ik er 18. De rest van de groep zit rond ditzelfde getal. ‘Mooi’ denk ik, maar niets is minder waar. Zo’n hoog getal geeft aan dat de ademhaling niet efficiënt is. Bart beweert dat dit getal naar 3 keer per minuut kan en zelfs met goed oefenen naar 1 keer. Lijkt mij onhaalbaar.

Ademhaling
,,Ademhaling kun je op veel momenten helpen. We gebruiken het echter te weinig”, vertelt Bart. Hij leert ons dat we ons lichaam activeren wanneer we diep inademen door de neus naar de buik. Rustig uitademen door de mond geeft een rustgevend gevoel. Door deze simpele toepassing treed je stressvolle situaties ontspannen tegemoet, maar kun je jezelf ook activeren wanneer je een inzinking hebt. Handig!

Het komt niet vaak voor dat ik mij bewust ben van mijn ademhaling. Misschien tijdens het sporten of wanneer ik niet kan slapen. Tijdens mijn 18 ademhalingen viel me wel op dat de ademhaling hoog zat. Niet vanuit mijn buik, waar Bart aan refereert als je opzoek bent naar rust of actie, maar vanuit mijn borst. ,,Kleine kinderen en dieren ademen vanuit de buik, dat is dus iets wat wij onszelf hebben afgeleerd” zegt Bart. Let hier zelf ook maar eens op.

Leer opnieuw
Om vitaal en fit te blijven is een goede efficiënte ademhaling cruciaal. Belangrijk dus om die 18 keer omlaag te krijgen. Bart laat ons rustig liggen op een yogamatje en vraagt ons om bewuster naar de buik te ademen. Zodra dit onder controle is vraagt hij om vier tellen door de neus in en zes tellen door de mond uit te ademen. Ik merk dat mijn gedachten in het begin de overhand hebben, mijn hartslag stijgt en ik word onrustig. Naarmate we verder gaan, begin ik rust te voelen. Het is wat vreemd, maar tegelijktijdig ook erg fijn. Er komt ruimte in mijn hoofd. We gaan nog een stapje verder. Vier tellen in, zeven tellen vasthouden en acht tellen uit. Na wat kleine struggles, lukt ook dat. Te gek, nu adem ik dus maar drie keer per minuut. Rust en ruimte. Ik ben enthousiast.

Ice-proof
Wim Hof staat bekend om zijn ijsmethode. Hij trotseert vrijwel naakt enorme koude bakken ijs, of wandelt door de meest koude plekken. Bart geeft ons een tipje van de sluier van de training die daaraan vooraf gaat. Hij vraagt ons heel explosief in en uit te ademen. 1,5 minuut lang. Het gevoel dat je dan in je lijf krijgt, was voor mij onherkenbaar, maar zeker niet vervelend. Na die 1,5 minuut moesten we wachten op de ademprikkel. Ongelooflijk bijzonder om te ervaren dat die bijna één minuut uitblijft.  Hij is mij wel duidelijk: middels je ademhaling kun je je lichaam volledig besturen.

Klaar om te relaxen

Compleet relax
Na de workshop dalen we, vanuit het meest krachtige punt, af naar het wellness gedeelte van Thermae2000. Ieder gaat zijn weg. De workshop duurt een uur en is om 20.00 uur afgelopen, dus ik heb nog de hele avond om te genieten van het programma dat Thermae2000 aanbiedt. Ik heb de keuze uit een floating sessie of een opgieting. Floaten is een manier om harmonie en evenwicht tussen lichaam en geest te herstellen. Het kenmerkt zich door de langzame rustige bewegingsvormen in warm water. Bij een opgieting wordt er een scheut water op de stenen gegoten waardoor de temperatuur in de sauna stijgt. Iemand van Thermae2000 zorgt dat de lucht in beweging komt. Je gaat sneller zweten en de doorbloeding wordt gestimuleerd.

Ik besluit rustig mijn hoofd helemaal leeg te zwemmen in het aangename bronwater en nog één saunagang te doen. Al zwemmend puf ik alles van me af en betrap mezelf erop dat ik nog flink moet oefenen voor een goede buikademhaling. Misschien dan toch nog een workshop meepikken?

Wil jij ook een vitaler leven? Bekijk dan eens het workshopprogramma van Netwerk Vitaal Limburg. Thermae2000 biedt speciale arrangementen waarbij inspanning en ontspanning bij elkaar komen (Workshop+entree thermae2000). 21-22 april: Vitaal & Relaxed weekend

Of bezoek het Vitaal&Relax weekend op 21-22 april. Een speciaal weekend bij Thermae 2000 voor de bewuste levensgenieter. Combineer een wellnessdag op de top van de Cauberg met workshops, lezingen en belevenissen op het gebied van Vitaliteit. Een programma van 11.00 - 22.00 uur met bijna elk half uur een vitale activiteit om aan deel te nemen.

Lees ook

Ontvang nu wekelijks een update over het goede leven in Limburg NL/BE.

Meld je nu aan!