Spectaculaire Carmina Burana in Zilverzandgroeve

Organisatie verwacht prachtig weer op 25 en 26 augustus

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 6 april 2018

Om maar met de deur in huis te vallen: op 25 en 26 augustus wordt het prachtig weer. Dat is het goede nieuws. Maar nog veel beter nieuws is dat op die twee dagen in de Heerlense zandgroeve Beaujean een muziektheaterstuk wordt gespeeld dat zijn weerga niet kent. Althans niet in de regio Parkstad en het aangrenzende deel van Duitsland.

Het gaat om de beroemde Carmina Burana, het grote meesterwerk van de Duitse componist Carl Orff (1895-1982). Het spektakelstuk wordt in die laatste week van augustus uitgevoerd in de openlucht, tegen het feeërieke decor van de zilverzandgroeve, zo is vanmorgen bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

De speciale versie van Carmina Burana wordt op de planken gebracht door het Spaanse gezelschap La Fura dels Baus en de philharmonie zuidnederland. Volgens de partners in het project (Festival Cultura Nova, Parkstad Limburg Theaters en philharmonie zuidnederland in samenwerking met IBA Parkstad) gaat het om het absolute hoogtepunt van Cultura Nova 2018.

Carmina Burana, dat de meeste mensen kennen van de populaire en meespelende melodie O Fortuna, wordt tijdens Cultura Nova uitgevoerd in een regie van de Catalaanse regisseur Carlus Padrissa. Het gezelschap La Fura dels Baus is vaker te gast geweest op Cultura Nova. Het brak in 1992 door tijdens de Olympische Spelen in Barcelona en wist later meer dan 150.000 bezoekers te beroeren met zijn Carmina Burana. Het is voor het eerst dat het spektakelstuk in deze uitvoering in Nederland te zien is. 

Speciaal voor dit stuk wordt in de groeve een podium van 30 bij 20 meter in gereedheid gebracht. De acteurs, zangers en musici zitten overdekt; de in totaal 7000 bezoekers moeten het doen met een plaats in de openlucht. Maar directeur Rocco Malherbe van Cultura Nova beloofde mooi weer. En zelfs al zou het op een van de bewuste dagen lichtjes regenen, dan nog zal het publiek daar niet veel van merken omdat het volledig opgaat in het spektakel, zo wordt op dit moment optimistisch geredeneerd.

Ook de bezetting mag spectaculair genoemd worden. Er zijn 90 musici, diverse solisten en maar liefst tachtig koorzangers, deels deel worden betrokken van Opera Zuid.    

Lees ook