Innovatie en groot denken in het secretariaat

Universiteit en ziekenhuis zetten SuperSecretaresses in het zonnetje

Auteur: Gina Sophia
Donderdag 26 april 2018

19 april was het nationale secretaressedag. Universiteit Maastricht en Maastricht UMC+ maakten van die gelegenheid gebruik om hun ‘SuperSecretaresses’ in het zonnetje te zetten. Met een dag vol inspiratie in MECC Maastricht lieten de organisaties hun waardering blijken.

Bij de ontvangst heerst een gezellige sfeer. De ruimte loopt vol met dames en er wordt hartelijk gekletst. Maison van den Boer heeft een heerlijke lunch voorbereid en goed gestemd horecapersoneel komt langs met soep en hapjes. 

Directeur Rob van de Wiel neemt als eerste het woord om namens MECC Maastricht de SuperSecretaresses welkom te heten. Hij gooit er meteen een grapje tegenaan. Zijn directie-collega’s bewaken vandaag het secretariaat, wat tot nu toe niet zo’n succes is. Toch schuilt er in zijn opmerking een kern van waarheid: secretaresse zijn blijkt moeilijker dan gedacht.

Van de Wiel vertelt over de renovatie- en uitbreidingsplannen van MECC Maastricht. Met een investering van € 30 miljoen euro wordt het gebouw mooier, groter en ‘better connected’. De renovatie en uitbreiding van het congrescentrum maakt ruimte voor 5000 congresdeelnemers. Tobias Camps van Food for Care vertelt over hoe zijn bedrijf, door het combineren van ‘care & cure’, patiënten sneller beter maakt. Food for Care is een samenwerking tussen Maison van den Boer en Maastricht UMC+ gericht op het aanpakken van ondervoeding in de zorg.

De plenaire lezing wordt verzorgd door trendwatcher Lieke Lamb die de SuperSecretaresses in een vogelvlucht meeneemt naar een toekomst vol technologie. Ze vertelt over emancipatie, feminisme en innovatie. Door de tijd heen zijn veel dingen veranderd maar toch blijven de concepten in essentie altijd hetzelfde. Liekes vader stoort zich aan haar ongezellige smartphone gebruik, vertelt ze. Toch herinnert Lieke zich nog goed hoe diezelfde vader altijd verscholen zat achter een grote krant. Naast de snel veranderende generaties zijn ook Big Data en Artificial Intelligence actuele trends.

Iedereen heeft twee keuzes gemaakt uit het aanbod van workshops. Joop Wolters van Plek C geeft een kijkje in zijn concept ‘de droommachine’. Met Plek C helpt Joop teams om connecties aan te gaan, uit hun comfortzone te stappen en creatieve concepten te bedenken. De Droommachine is een concept dat hij inzet om teams dichter bij elkaar te brengen. Iedereen kan een wens indienen uit zijn of haar eigen omgeving. Een ander iets gunnen en je inzetten voor een ander is volgens Joop een sterk middel om anderen te inspireren en te waarderen. Door het delen van de persoonlijke wensen leert de groep elkaar goed kennen. Joop vertelt hoe hij tijdens zijn sessies teams laat nadenken over hoe de wens zo groot mogelijk gemaakt kan worden, oftewel: ‘Champions League denken’. Uiteindelijk moet een groep dan tot een gezamenlijke wens komen en door netwerken te verbinden zal de wens worden uitgewerkt.

De dag wordt afgesloten met een netwerkborrel waarna nog genoeg tijd over is om van het lekkere weer te genieten. Als kers op de taart zit in 5 goodiebags een verassing: een gratis overnachting bij Hotel The Dutch om even bij te komen van het drukke secretaresseleven.

Lees ook

Poort naar het Zuiden

Een gids van het goede leven in het zuiden met: Hotels, Restaurants, Musea, Winkels

Poort naar het Zuiden