Opera Luik trekt volle zalen

Jaarlijks zo'n 100.000 bezoekers

Auteur: Jo Cortenraedt
Maandag 23 april 2018

Dat de traditionele opera aan populariteit zou inboeten, wordt in Luik met harde cijfers tegengesproken. In het seizoen 2017-2018 is de bezetting tijdens de uitvoeringen van de Opéra Royal de Wallonie maar liefst 99 procent, zo bleek bij de presentatie van het nieuwe seizoen 2018-2019. In totaal trekt de Luikse opera jaarlijks zo'n 100.000 bezoekers.

Algemeen directeur Stefano Mazzonis di Pralafera vertelde bij die presentatie aan Chapeau dat 6 procent daarvan uit Nederland komt, vooral uit Zuid-Limburg. „Wij hebben gelukkig een schare vaste bezoekers uit de regio Maastricht en Heerlen. "

De opera van Luik geldt als een van de tophuizen in Europa. Grote internationale sterren die bijvoorbeeld ook in de Scala van Milaan en de Opera van Parijs zingen, maken geregeld hun opwachting in Luik. Om dat topniveau verder te versterken, haalde de directeur de Italiaanse Speranza Scappucci naar Luik als chef-dirigent. Bij de presentatie van het nieuwe seizoen vertelde zij dat ze in enkele grote producties de muzikale uitvoering zal verzorgen zoals bij de opera's 'Aida', en  'I Puritani' en bij het Requiem van Verdi.

Voor het volgend seizoen staan in Luik onder meer ook de bekende opera's 'Il Trovatore', 'Tosca', 'Faust'  en 'La Clemenza di Tito' geprogrammeerd.


Foto: persontvangst op het podium van de opera van Luik

De Opéra Royal de Wallonie trekt niet alleen veel bezoekers uit de regio Luik (55 %), maar ook uit de rest van België, Nedrland, Duitsland en zelfs Noord-Frankrijk. „Wij zijn heel actief met het aanspreken van de jongeren onder 26 jaar, want dat is onze toekomst", zei Mazzonis. „Voor sterk gereduceerde prijzen weten we hen te lokken, want zij maken 30 procent uit van onze bezoekers en dat is veel in vergelijking met andere Europese operahuizen."

De Luikse opera  is een grote organisatie met een eigen orkest en een eigen koor. Het opera-gebouw werd enkele jaren geleden voor zo'n 25 miljoen euro gerestaureerd en uitgebreid met een extra verdieping bovenop het dak.

In het verleden heeft de Luikse opera enkele jaren een aantal producties verzorgd in MECC Maastricht. „Momenteel hebben wij geen samenwerking meer met Nederlands Limburg", zei Mazzonis desgevraagd. „In de tijd van de kandidaatstelling van Maastricht als culturele hoofdstad van Europa hadden wij nog geregeld contact met bestuurders van de overheden en culturele instellingen in Maastricht. Maar nadat Maastricht naast die titel greep, hebben wij niets meer vernomen."

Volgens jaar gaat het hele Luikse operagezelschap op tournee naar Oman. En bij een aantal producties in Luik wordt samengewerkt met onder meer de operahuizen van Turijn, Lausanne en Tel Aviv.

Lees ook