Geslaagde derde editie Museumnacht Maastricht

4000 kunstliefhebbers beleven bijzondere vrijdag de dertiende

Auteur: Nadine Massen
Zaterdag 14 april 2018

Bezoekers van de Museumnacht 2018 konden op vrijdag 13 april hun geluk beproeven op maar liefst dertien culturele locaties in Maastricht. En geslaagd was het zeker. Maar liefst 4000 kunstliefhebbers trokken gisteravond Maastricht in om verschillende locaties van de museumnacht te bezoeken. 

De derde editie had als thema ‘Lucky 13’ en dit was goed terug te zien op alle plekken die konden worden bezocht. Zo had het Bonnefantenmuseum een knop waarop bezoekers konden drukken en die besloot vervolgens of jij die avond Lucky of Unlucky was. Vervolgens kon je verschillende routes volgen gebaseerd op de uitkomst. Ook de Dominicanenkerk was omgebouwd tot ‘Club 13’.

 

Hier vonden verschillende creepy taferelen plaats verzorgd door Fashionclash en studenten van de Toneelacademie en de Academie voor Beeldende Kunsten Maastricht. Dansers zonder gezicht en artiesten met extraordinaire kledingstukken dansten tussen de boeken en zorgde voor een echte Friday the 13th stemming.

 

Als bezoeker wil je natuurlijk zo veel mogelijk locaties bezichtigen. Om zo efficiënt mogelijk van locatie naar locatie te komen kon je ook gebruik maken van de bus. Niet zomaar een doorsnee stadsbus, maar een bus met opzwepende muziek en versiering (de zogenoemde Hop-on Hop-off Art Clubs). Er waren ook een aantal enthousiaste internationale studenten aanwezig om deelnemers te versieren (met verf!) en ballondieren te maken voor het meereizende publiek.

Het contrast tussen de dertien locaties was aanzienlijk. Zo kon je bij het moderne Centre Céramique dansvoorstellingen van Kumulus bijwonen om vervolgens een lekker biertje te drinken in het karakteristieke pand van Brouwerij Bosch. Museum aan het Vrijthof had een kermisachtige sfeer die goed aansloot bij de huidige expositie van Ted Noten. De controversiële autonome werken maakten veel los bij de bezoekers. Veel van hen kenden de werken van Ted Noten en vonden de Museumnacht een goede kans om ook zijn werken te bewonderen. De meeste kunstliefhebbers waren met name onder de indruk van zijn Grijpmachine die symbool staat voor de hebberigheid van mensen.

 

Deze editie kon je de nacht op twee manieren laten eindigen. De bekende (uitverkochte) afterparty vond dit jaar plaats in de Muziekgieterij. Tot 5 uur ’s nachts kon je hier genieten van de muziek van Black Velcro, Rick Nolov Band en Eclectic Edd. Ook was er een andere bijzondere optie die minder bekend was. Je kon namelijk bij de Dominicanenkerk terecht voor een zogenoemde 'Sleepless Sleepover' die tot de volgende ochtend plaatsvond!

Sandra Holtjer, zakelijk directeur van Bonnefantenmuseum en bestuurslid van Museumnacht was meer dan tevreden over de opkomst van het publiek en het eindresultaat van de nacht. Het hele jaar door wordt er hard aan de museumnacht gewerkt, wij hebben ontzettend genoten en zijn volgend jaar zeker weer van de partij!

Is het niet gelukt dit jaar aanwezig te zijn? Zet dan nu de volgende editie alvast in je agenda! De Museumnacht van 2019 vind plaats op vrijdag 12 april.

 

Foto's: Stichting Museumnacht Maastricht

http://www.museumnachtmaastricht.nl/nl

 

Lees ook