Limburg neemt afscheid van ‘groot bestuurder’

[fotoreportage] Provinciale Erepenning voor Toine Beurskens

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 20 april 2018


Een gedeputeerde die na vijfenhalf jaar trouwe dienst, letterlijk vlak voor zijn vertrek, vast komt te zitten in de lift van het Gouvernement. Samen met gouverneur Theo Bovens en zijn complete familie. Inclusief zijn aanstaande schoondochter Dorothee, die vandaag - vrijdag - in het huwelijk treedt met zoon Bas.

Veel symbolischer kon het officiële afscheid van Toine Beurskens (VVD, Economie en Kennisinfrastructuur) als provinciebestuurder donderdag niet zijn. Gelukkig zorgde de technische dienst van het gouvernement er voor dat het hele gezelschap vijf minuten later weer met beide benen op de grond stond, waardoor het feest op tijd kon doorgaan.

Een kleine tweehonderd mensen waren naar het provinciehuis gekomen om Beurskens uit te zwaaien. De inmiddels voormalig gedeputeerde en oud-politieman wordt gemeentesecretaris in zijn thuisstad Venlo. Vanwege zijn verdiensten en inzet voor Limburg werd hij door Provinciale Staten onderscheiden met de Provinciale Erepenning van Limburg. Beurskens wordt opgevolgd door zijn partijgenoot Joost van den Akker.

Gouverneur Bovens liet weten met pijn in zijn hart afscheid te nemen van zijn collega, die hij karakteriseerde als ‘een groot verbinder’ en ‘een pleitbezorger voor de één-Limburg gedachte’. Met Beurskens aan de knoppen beleefde de provincie Limburg een ongekende economische opmars, aldus Bovens. Zo kwamen er sinds zijn aantreden, op 12 oktober 2012, bij VDL Nedcar in Born maar liefst 5000 banen bij.

Onder leiding van diezelfde Beurskens werd het noodlijdende Maastricht Aachen Airport uit haar diepe dal getrokken en kregen de vier universitaire campussen de mogelijkheid om zich zodanig te ontwikkelen dat Limburg in Europa op economisch gebied een belangrijke speler is geworden. ,,Europa heeft ons gepromoveerd van innovatievolger tot innovatieleider”, aldus Theo Bovens. Hij noemde het vertrek van zijn naaste collega ‘na meer dan tweeduizend dagen een aderlating voor de provincie’. 

Gedeputeerde Ger Koopmans (CDA, Cultuur) onthulde dat hij tranen in zijn ogen kreeg op het moment dat Beurskens tijdens een collegevergadering een berichtje kreeg met daarin het nieuws dat ‘hij het was geworden’, waarna de deputé zijn aanstaande vertrek naar Venlo en petit comité wereldkundig maakte. ,,Het eerste woord dat in me opkwam was… een woord dat ik hier niet zal noemen”, aldus Koopmans. ,,Hier zat een mooi team, waarin Toine een belangrijke factor was.”

Koopmans liet weten bewondering te hebben voor de gedrevenheid en vasthoudendheid van zijn voormalig collega. ,,Als hij zijn zin niet krijgt kan hij blijven doordrammen, net zolang totdat hij de centen in zijn zak heeft. Toine heeft Limburg sterker gemaakt en zoveel beter. Een monument hoef je voor hem niet op te richten. Hij heeft ze zelf op tal van plekken opgericht.”

 

Fotografie: Frits Widdershoven

Lees ook