Drie Limburgse galeries op KunstRAI Amsterdam

Amsterdamse Kunstbeurs legt dit keer focus op Barcelona

Auteur: Nadine Massen
Donderdag 5 april 2018

In de RAI in Amsterdam vond gisteren de officiële opening van de 34e editie van de KunstRAI in Amsterdam plaats. Deze kunstbeurs is de langstlopende kunstbeurs voor hedendaagse autonome en toegepaste kunst op Nederlandse bodem. Dit jaar heeft de organisatie het niet alleen bij Nederlandse galerieën gehouden. De focus ligt dit keer op Barcelona. Deze stad hangt niet alleen aan elkaar van kunst, maar heeft volgens de organisatie ook een stevige internationale positie in de kunstmarkt. Op de KunstRAI komt dat tot uitdrukking in een afdeling (Focus Barcelona) met zeven Spaanse galerieën. De Spaanse ambassadeur Fernando Arias González was bij de opening aanwezig.

Onder de 90 standhouders bevinden zich drie Limburgse galerieën. Huub Hannen Galerie (Maastricht), Galerie Post + Garcia (Maastricht) en Galerie Wilms (Venlo) zijn al jaren onderdeel van de KunstRAI. De Limburgse galeriehouders waren het unaniem met elkaar eens dat de KunstRAI met de jaren beter wordt. Het publiek groeit en daarmee stijgt ook de verkoop van kunstwerken. Wat ook opvalt is dat er veel jonge kunstkopers aanwezig zijn op de beurs en dat dit een groeiende groep potentiele kunst kopers is.

Huub Hannen Galerie
Voor Galerie Huub Hannen is het belangrijk om een goede band met de kunstenaar te hebben. Dat is van belang voor het proces tussen kunstenaar en galeriehouder. In deze stand waren opvallende werken te vinden van Anke Roder, die bijenwas combineert met olieverf op een houten palet. Dit zorgt voor een prachtige samensmelting van kleur en textuur. Ook biedt de galerie verschillende werken aan van twee Limburgse kunstenaars. Mirjam Abraas (Sweikhuizen) en  Wim Claessen (Susteren).

Wim Claessen 

Mirjam Abraas

Foto's: Huub Hannen Galerie

Galerie Post + Garcìa
Galerie Post + Garcìa staat al vele jaren op de KunstRAI. Hun collectie bevat bijzondere werken van de Limburgse kunstenaar Sidi El Karchi (Sittard). Naast hun eigen stand heeft Post + Garcìa ook een solo-expositie van Hans Keuls op de KunstRAI staan. Deze Limburgse kunstenaar wordt geïnspireerd door werken van Monet en van Gogh. Naast zijn beroep als schilder is hij ook muzikant. In zijn schilderwerk is zijn ritmische expressie en dynamiek ook goed terug te zien in de verschillende lagen van zijn schilderijen.

Hans Keuls, solo-expositie

Sidi El Karchi

Foto's: Galerie Post + Garcìa

Galerie Wilms
Wat galerie Wilms zo bijzonder maakt is dat de focus niet alleen gelegd wordt op bekende internationale kunstenaars maar ook op jonge getalenteerde kunstenaars. De galeriehouders Paul Wilms en Carla Wilms-Scheffers zijn zelf jonge verzamelaars die bezig zijn hun kunst ook op online gebied te verkopen. Deze niet traditionele manier blijkt goed aan te slaan, met name veel jonge verzamelaars kopen kunstwerken online. 

Stefan à Wengen

Frode Bolhuis

Foto's: Galerie Wilms

De KunstRAI is te bezoeken tot zondag 8 april.

Lees ook